Lær mer om hvalrossen
Hvalrossen har en enorm kropp og lange, karakteristiske støttenner som vokser ned fra overkjeven. De lever av muslinger, og kan være farlige å treffe på under vann.
Lær mer om hvalrossen
HVALROSS

Lær mer om hvalrossen
Hvalrossen har en enorm kropp og lange, karakteristiske støttenner som vokser ned fra overkjeven. De lever av muslinger, og kan være farlige å treffe på under vann.
  9. mars 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Hvalrossen er et selskapelig dyr som kan danne enorme flokker, som av og til kan telle opp mot 2.000 eller flere individer. Den kan bli opptil 40 år gammel og 3,5 meter lang.

– Hannene kan veie opptil 1.500 kg, mens hunnene blir 900 kg. Arten har sirkumpolar utbredelse og er delt inn i to underarter – stillehavshvalross og atlanterhavshvalross, skriver Norsk Polarinstitutt.

Hvalross



Begge lyder imidlertid det latinske navnet Odobenus rosmarus, ifølge World Register of Marine Species.

Hvalrossen har et lite hode med et bredt munnparti med mange korte, stive værhår. Det svært tykke skinnet er ofte dekket av runde utvekster, og støttennene kan veie opptil 5 kg.

LES OGSÅ
Movember: Dykking med bart


– Den trives i relativt grunne farvann og dykker typisk grunnere enn 50 meter. Det lengste dykket som ble registrert ved Svalbard varte i 37 minutter og nådde ned til 450 meters dyp, opplyser Wikipedia.

Hvalrossen jakter etter føde på bunnen fra iskanten. De tilbringer mye tid i vannet og er dyktige svømmere. Hovedføden er muslinger, men de kan også ta fisk, sel og småhval.

Hvalross

Hvalross holdes dessverre også i fangenskap – her i akvariet i Hamburg. Foto: Svenna24/Pixabay.com


Ifølge Wikipedia er lukt og hørsel er dårlig utviklet, men hvalrossen har godt syn. Når de ikke er i vannet er de ofte svært støyende.

Hvalrossene er ensfargede brune når de ligger på land, men blir rosa i fargen når de har vært lenge i vannet. Dette skyldes at de har lite blod i det ytre hudlaget.

Se dokumentar om hvalross:






– Som selene har de ikke noe ytre øre, men i motsetning til de ekte selene kan de bøye bakbeina under kroppen slik at de kan gå på land slik som sjøløver og pelssel, forteller Norsk Polarinstitutt.

Nyfødte hvalrosskalver er 1,3 meter lange og veier omtrent 85 kg. De er sjokoladebrune med mørkere sveiver.

SE VIDEO
Tett på en hvalross under vann


I det nordøstlige Atlanterhavet finnes hvalross langs kysten av Øst-Grønland, Svalbard og Frans Josefs land og ned til det sørlige Barents- og Karahavet.

Iblant hender det unge dyr forviller seg lenger sør. I 2021 dukket en hvalross opp på stranden i Jylland i Danmark, og skapte stor oppstandelse blant forskere og publikum.

Hjelp WWF – bli hvalrossdetektiv


Det kommer meldinger om hvalross langs norskekysten hvert år. I september 2003 dukket det opp en hvalross i Oslofjorden, og dette fikk behørig omtale av NRK og Dagbladet.

I 2012 la en hvalross seg til rette på en flytebrygge i Kristiansund. Den ble dessverre avlivet fordi den hadde et sår på den ene luffen og Mattilsynet mente den var syk.

LES OGSÅ
Stor innsats reddet spekkhoggerbaby


I etterkant viste dette seg sannsynligvis å være feil, og Miljøvernforbundet meldte skytingen til politiet fordi hvalrossen er fredet.

Sommeren 2022 stjal hvalrossen «Freya» overskriftene. Den 600 kilo tunge hunnen ødela flere fritidsbåter på sin ferd i Oslofjorden, før hun til slutt ble avlivet.



Hvalrossen «Freya». Video: Euronews/YouTube


Hvis man dykke med hvalross er sjansen størst om man reiser til Svalbard eller Grønland. Imidlertid bør man være svært forsiktig, fordi hvalrossen kan være aggressiv.

En av dem som har opplevd hvalross under vann er naturfotografen Audun Rikardsen, som har flere flotte bilder på sine hjemmeside.



Bestanden av hvalross er på ca. 250.000 dyr, ifølge Arctickingdom.com. Bare 20.000 av disse finnes i Atlanterhavet. Global oppvarming er den største trusselen.

Den 24. november markeres Hvalrossens dag. Dagen ble innstiftet av WWF Verdens Naturfond og Marine Mammal Council (MMC) i 2008.






ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

  • Ta grunnkurs i dykking på Smøla

    Bare Dykk arrangerer CMAS * grunnkurs hos Nekton Diving på Smøla. Benytt sjansen til å ta dykkekurs i unike omgivelser og få en flott start på dykkekarrieren.

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Rescue Diver i sommer

    PADI Rescue Diver gjør deg til en sikrere og bedre meddykker, og du lærer å håndtere og ikke minst forebygge ulykker. Nå kan du ta det viktige kurset hos Oslofjorden Dykkesenter.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS