Blekksprut: En kjærlighetshistorie
Henning Røed er ute med en ny bok, med tittelen «Blekksprut – En kjærlighetshistorie». Det er spennende lesing både for dykkere og blekksprutfans.
Blekksprut: En kjærlighetshistorie
Forfatter Henning Røed. Foto: Eirik Fjeld/Dyptvann.no
BOKANMELDELSE

Blekksprut: En kjærlighetshistorie
Henning Røed er ute med en ny bok, med tittelen «Blekksprut – En kjærlighetshistorie». Det er spennende lesing både for dykkere og blekksprutfans.
  Av Rune Edvin Haldorsen
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Jeg har lenge vært en fan av blekkspruter, både som fotomodeller i undervannsfoto og som fascinerende skapninger i form og adferd.

Derfor gjøv jeg med stor entusiasme løst på et ferskt eksemplar av den nye boka til Henning Røed, Blekksprut – En kjærlighetshistorie.

Blekksprut

Illustrasjon: Line Renslebråten/Humanist Forlag


Henning Røed er en marinbiolog som i de senere år har begitt seg over i forfatterskapet.

Hans akademiske bakgrunn er en nødvendighet for å kunne skrive om disse skapningene, og skinner nokså lett igjennom i skildringene av disse dyra.

Hvis noen lurer så handler boka om blekkspruter, deres egenskaper, fysiologi, intellekt, historie, myter, frykt, gleder og forfatterens egne erfaringer med dem.

LES OGSÅ
Har du sett blekksprut i Norge?


Boka er et nokså tettskrevet verk på 216 sider, med mange gode illustrasjoner tegnet av Line Renslebråten.

Da jeg først åpnet boka og kikket inni, tenkte jeg det muligens ville bli litt tungt, men leses skulle den. Det gikk som det bør gå med bøker som treffer en i hjertet, og etter to dager var den ferdig lest.

Innledningsvis starter Røed med å fortelle om sine første møter med blekksprut, og drar oss deretter inn i sin egen oppvåkning i nysgjerrighet for disse dyra.

Mytologi: Visste du at Kraken er norsk?


Senere går han over til en generell innføring i arten, og videre over til myter og Thor Heyerdals forhold til dem på sine ekspedisjoner.

Røed vever greske filosofer, myter, biologi, kultur og historie sammen til en spennende fortelling, før han beveger seg over til forholdet mellom mennesker og blekksprut.

Boka byr på mange referanser til forskere og deres erfaringer fra hele verden, og til slutt tar den for seg blekksprutens muligheter for å på ny bli havets hersker.



Noen ganger datt jeg litt av i referansene til forskere eller hendelser, men alt i alt hang jeg med gjennom hele boka. Oppsummert er den noe uvanlig sammenkobling av biologi, kultur, historie og filosofi.

Denne kjærlighetshistorien burde fenge de aller fleste, enten de elsker blekksprut, hater blekksprut, er nysgjerrige på blekksprut eller ikke aner noe som helst om blekksprut.

Boka har også en fyldig mengde referanser til bruk for biologer som ønsker å stupe inn i blekksprutfaget.






ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS