Blekksprut: En kjærlighetshistorie
Henning Røed er ute med en ny bok, med tittelen «Blekksprut – En kjærlighetshistorie». Det er spennende lesing både for dykkere og blekksprutfans.
Blekksprut: En kjærlighetshistorie
Forfatter Henning Røed. Foto: Eirik Fjeld/Dyptvann.no
BOKANMELDELSE

Blekksprut: En kjærlighetshistorie
Henning Røed er ute med en ny bok, med tittelen «Blekksprut – En kjærlighetshistorie». Det er spennende lesing både for dykkere og blekksprutfans.
  Av Rune Edvin Haldorsen
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Jeg har lenge vært en fan av blekkspruter, både som fotomodeller i undervannsfoto og som fascinerende skapninger i form og adferd.

Derfor gjøv jeg med stor entusiasme løst på et ferskt eksemplar av den nye boka til Henning Røed, Blekksprut – En kjærlighetshistorie.

Blekksprut

Illustrasjon: Line Renslebråten/Humanist Forlag


Henning Røed er en marinbiolog som i de senere år har begitt seg over i forfatterskapet.

Hans akademiske bakgrunn er en nødvendighet for å kunne skrive om disse skapningene, og skinner nokså lett igjennom i skildringene av disse dyra.

Hvis noen lurer så handler boka om blekkspruter, deres egenskaper, fysiologi, intellekt, historie, myter, frykt, gleder og forfatterens egne erfaringer med dem.

LES OGSÅ
Har du sett blekksprut i Norge?


Boka er et nokså tettskrevet verk på 216 sider, med mange gode illustrasjoner tegnet av Line Renslebråten.

Da jeg først åpnet boka og kikket inni, tenkte jeg det muligens ville bli litt tungt, men leses skulle den. Det gikk som det bør gå med bøker som treffer en i hjertet, og etter to dager var den ferdig lest.

Innledningsvis starter Røed med å fortelle om sine første møter med blekksprut, og drar oss deretter inn i sin egen oppvåkning i nysgjerrighet for disse dyra.

Mytologi: Visste du at Kraken er norsk?


Senere går han over til en generell innføring i arten, og videre over til myter og Thor Heyerdals forhold til dem på sine ekspedisjoner.

Røed vever greske filosofer, myter, biologi, kultur og historie sammen til en spennende fortelling, før han beveger seg over til forholdet mellom mennesker og blekksprut.

Boka byr på mange referanser til forskere og deres erfaringer fra hele verden, og til slutt tar den for seg blekksprutens muligheter for å på ny bli havets hersker.Noen ganger datt jeg litt av i referansene til forskere eller hendelser, men alt i alt hang jeg med gjennom hele boka. Oppsummert er den noe uvanlig sammenkobling av biologi, kultur, historie og filosofi.

Denne kjærlighetshistorien burde fenge de aller fleste, enten de elsker blekksprut, hater blekksprut, er nysgjerrige på blekksprut eller ikke aner noe som helst om blekksprut.

Boka har også en fyldig mengde referanser til bruk for biologer som ønsker å stupe inn i blekksprutfaget.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Nitrox – det nyttigste emnekurset?

  Sertifikatet PADI Enriched Air Diver og nitrox som pustegass gir deg lengre bunntid og bedre sikkerhetsmargin. Ta det populære kurset hos Halden Dykkersenter i februar!

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nudibranch Safari på Gulen i mars

  Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter har vært arrangert siden 2010, og i mars er det igjen klart for workshop med dykkere, UV-fotografer og eksperter. Bli med du også!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS