Vil sette Great Barrier Reef på fareliste
UNESCO vil sette Great Barrier Reef på listen over truet verdensarv. Noe overraskende kjemper Australia mot dette, og kaller prosessen «unormal» og «politisk».

Vil sette Great Barrier Reef på fareliste

Foto: Queensland Tourism/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)
KORALLREV

 

Vil sette Great Barrier Reef på fareliste
UNESCO vil sette Great Barrier Reef på listen over truet verdensarv. Noe overraskende kjemper Australia mot dette, og kaller prosessen «unormal» og «politisk».
  22. juni 2021
☒   ANNONSE:
– Det er nesten uhørt at et sted legges til på farelisten uten nødvendig konsultasjon først. Det er et avvik fra den normale prosessen, sier Australias miljøminister Sussan Ley til ABC News.

Ifølge nyhetskanalen mener miljøministeren at det ikke er tatt hensyn til en lang rekke tiltak som er iverksatt for å beskytte revet, inkludert restaurering av koraller og kontroll av vannkvaliteten.
Great Barrier Reef er verdens lengste barriererev, og strekker seg 2.300 kilometer utenfor kysten av det nordøstlige Australia.


Miljøministeren sier ifølge ABC News at hun er fullt klar over at klimaendringer truer barriererevet, men mener prosessen er politisk motivert. Kina har for tiden formannsskapet i verdensarvkomiteen.

Ifølge marinbiologer er det imidlertid ikke tvil om at Great Barrier Reef er truet, og opposisjonen i Australia ber miljøministeren slutte å ignorere faresignalene.

LES OGSÅ
Morderrobot skal drepe sjøstjerner


Great Barrier Reef trues av korallbleking på grunn av varmere vann, invasjon av korallspisende sjøstjerner, slitasje, forurensing og overfiske.

International Union for Conservation of Nature (IUCN), som gir råd til verdensarvskomiteen, uttalte i fjor at fremtiden til barriererevet er svært usikker på grunn av klimaendringer.

Korallbleking

Korallbleking er en av truslene. Foto: Australian Institute of Marine Science


– Bevaringsutsiktene for dette området er vurdert som «kritiske» i den siste vurderingssyklusen, heter det på nettsiden worldheritageoutlook.iucn.org.

Hvis Great Barrier Reef får status som truet vil det være første gang et verdensarvsted har havnet på denne listen på grunn av klimaendringer, skriver BBC.Barriererevets status var også oppe til diskusjon i UNESCO i 2017, men den gang valgte man å ikke gjøre noe. – Døende korallrev settes ikke på fareliste, skrev NRK.

Australias klimaråd sier ifølge BBC at FNs beslutning om å sette Great Barrier Reef på listen «er en skam for myndighetene i landet, som står og ser på at revet ødelegges i stedet for å beskytte det».

Per i dag er det 53 steder som står på listen over truet verdensarv.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS