Jakter søppel på havbunnen
Oppdrettsanlegg langs norskekysten antas å generere 29.000 tonn plastavfall årlig. Et nytt forskningsprosjekt skal finne ut hvor mye og hva slags søppel anleggene etterlater seg på havets bunn.
Jakter søppel på havbunnen
Foto: Christian Skauge
MILJØ

Jakter søppel på havbunnen
Oppdrettsanlegg langs norskekysten antas å generere 29.000 tonn plastavfall årlig. Et nytt forskningsprosjekt skal finne ut hvor mye og hva slags søppel anleggene etterlater seg på havets bunn.
  4. juni 2021
☒   ANNONSE:
Tross den store mengden er det gjort lite forskning som viser omfanget og hva slags marint søppel oppdrettsnæringen etterlater seg på havbunnen, skriver Akvaplan-niva i en pressemelding.

Nå skal video av havbunnen fra to andre forskningsprosjekter gjennomgås med nye øyne for å finne ut både hvor mye søppel som ligger på havbunnen rundt lakseanlegg i nord, og hva slags type søppel det er.

LES OGSÅ: Vil forby leppefisk som lusespisere


– Mer kunnskap om marint søppel fra oppdrettsnæringen, kan bidra til mer miljøvennlig drift, forteller prosjektleder Katherine Dunlop.

– Hvis vi finner ut hva slags søppel som havner på havbunnen, er det lettere for oppdrettsnæringen å gjøre tiltak. Med mer detaljert kunnskap kan næringen finne mer miljøvennlige løsninger, sier hun.

LES OGSÅ
Dødelig cocktail tar livet av hoppekreps


Forskerne skal utvikle og bruke metoder med automatisk bildegjenkjenning for å identifisere og få oversikt over mengden marint søppel nært oppdrettsanlegg.

Havbunnen overvåkes i økende grad ved hjelp av videokartlegginger, også i områder med oppdrettsanlegg.

– I tillegg har Havforskningsinstituttet kommet langt med automatiserte metoder for å følge med på endringer og ytre påvirkning. Dette ønsker vi å utvikle videre og bruke i sammenheng med dette prosjektet, forteller Dunlop.

Unge formidlere


Resultatene vil blant annet formidles gjennom læringsvideoer som redigeres og settes sammen av elever ved videregående skoler i Troms som en del av prosjektet.

Gjennom å involvere videregående skole ønsker Akvaplan-niva å bidra til at elevene får kunnskap om metoder for miljøovervåkning ved oppdrettsanlegg og om forskningsformidling.– Vi håper å kunne engasjere og øke miljøbevisstheten hos de unge, og samtidig vise dem hvordan vi som forskere kan jobbe for mer miljøvennlig kystnæring, sier Dunlop.

Prosjektet går over ett år og er en del av MIKON, Framsenterets satsning på miljøkonsekvenser av næringsaktivitet i nord, og er et samarbeid mellom Havforskningsinstituttet, Akvaplan-niva og TerraNor.

Kilde: Akvaplan-niva

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS