Spennende nytt objektiv fra Canon
Canon har kommet med en ny utgave av sitt klassiske 100mm makroobjektiv, beregnet på sine speilløse systemkameraer i R-serien. Avansert optikk gjør det nå mulig å justere bokeh for å skape flotte bakgrunner.

Spennende nytt objektiv fra Canon

Foto: Canon
UNDERVANNSFOTO

 

Spennende nytt objektiv fra Canon
Canon har kommet med en ny utgave av sitt klassiske 100mm makroobjektiv, beregnet på sine speilløse systemkameraer i R-serien. Avansert optikk gjør det nå mulig å justere bokeh for å skape flotte bakgrunner.
  15. april 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det nye objektivets fulle navn er Canon RF 100mm F2-8L Macro US USM, og har en forstørrelsesgrad på 1,4x takket være avanserte optiske muligheter i RF-systemet.

– Den nye 100-millimeteren har vært ventet lenge, og mange som har gått over til systemkameraene R5 og R6 har derfor ventet med å kjøpe makrolinse fordi de ønsker en dedikert 100mm, sier Lars Kirkegaard hos Fotografit.eu.

LES OGSÅ
Ikelite med nytt hus til Canon EOS R6


Han forteller at det også vært usikkerhet nyttet til valg av makroport siden størrelsen på objektivet ikke har vært kjent.

Ifølge Canons nettsider er det nye objektivet 148mm langt, mens det gamle måler 123mm. Det er dermed ikke sikkert at du kan bruke den gamle makroporten, men det er i hvert fall nå mulig for RF-fotografer å investere i et makroobjektiv.

Nauticam

Det kan hende du må kjøpe en ny makroport til det nye 100mm RF-objektivet fra Canon. Foto: Nauticam


– En annen ting som er interessant er at Canon har endret nærgrensen på objektivet slik at man nå kan komme enda tettere på motivet, forteller Kirkegaard.

Forstørrelsesgraden på 1,4x betyr også at bruk av telekonverter for å forstørre motivet ikke lenger er nødvendig – eller alternativt gir enda kraftigere forstørring.

Objektivet har en innebygd optisk stabilisering på 5 eksponeringstrinn, og kombinert med sensorstabiliseringen i selve kamerahuset på R5/R6 oppnår man en total stabilisering på hele 8 EV-trinn.

100mm RF Macro

Foto: Canon


Den nye 100-millimeteren byr også på en helt ny mulighet for å justere kvaliteten i de delene av bildet som ikke er i fokus. Objektivet kan prioritere om det er området foran eller bak fokuspunktet som skal være mest slørete.

Dette skjer ved å flytte optiske elementer i optikken slik at kvaliteten på bakgrunnen, såkalt bokeh, endrer seg.Bokeh er japansk, betyr «uskarphet» og brukes for å beskrive kvaliteten på uskarpheten i bakgrunnen av et bilde, og hvor estetisk tiltalende den er.

– Bokeh er kanskje ikke så interessant for undervannsfotografer, siden man ofte er svært tett på motivet og bruker dioptere eller forstørrende våtlinser. Dette gjør at bakgrunnen i bildene allerede er uskarp, sier Kirkegaard.

Han legger til at denne funksjonen er svært nyttig om man vil ta portrettbilder. Det er dermed ikke bare makrofotografer som vil ha glede av det nye objektivet.

Ifølge Canon vil objektivet være leveringsklart i juni 2021, og prisen vil ligge på ca. 17.000 kroner.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Dyreliv i havet: Lær mer om nakensnegler

  Den 7. utgaven av boka Dyreliv i havet er en skattkiste for dykkere med interesse for marinbiologi. Nå finnes den både i trykt utgave og som eBok, og det er bare én ting å gjøre: Løp og kjøp!

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Hugs å søka om du vil bli yrkesdykkar

  Dykkerutdanninga ved Høgskulen på Vestlandet er ei fagskuleutdanning som gir deg dei fleste sertifikata du treng som yrkesdykkar. No er det snart søknadsfrist for kurset som startar til hausten.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS