Vil verne og bevare marin natur
Regjeringen har lagt frem en stortingsmelding med en helhetlig plan for bevaring av viktige områder for marin natur, inkludert marine verneområder og vern av undervannsnatur.
Vil verne og bevare marin natur
Fra strendene i Lofoten har man utsikt til noen av de mest verdifulle havområdene i Norge. Foto: Christian Skauge
HAVMILJØ

Vil verne og bevare marin natur
Regjeringen har lagt frem en stortingsmelding med en helhetlig plan for bevaring av viktige områder for marin natur, inkludert marine verneområder og vern av undervannsnatur.
  12. april 2021
Norge forvalter havområder med verdensberømte fjorder, en særpreget skjærgård, unike kaldtvannkoraller, åpne havområder og dyphav med verdifull natur på havbunnen.

– Havet er viktig både for verdens klima og naturmangfold, og Norge har mye hav. Nå legger vi frem en plan for hvordan vi skal arbeide fremover for å bevare viktig natur i havet, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn.

LES OGSÅ
60 tiltak skal redde Oslofjorden


I en marin verneplan fra 2004 ble det identifisert 36 områder til en første fase med marint vern. Områdene var i hovedsak kystnære, men noen ligger også lengre fra kysten. 16 av disse områdene er hittil vernet.

– Nå vil vi se på hvordan vi skal komme videre med å supplere den marine verneplanen fra 2004 med nye verneområder. Vi ønsker å involvere både lokale og regionale aktører i dette arbeidet, sier Rotevatn.

Ni nye marine verneområder


Høynivåpanelet for en bærekraftig havøkonomi, Havpanelet, som blir ledet av statsminister Erna Solberg og president Surangel S. Whipps Jr. i Palau, støtter et nytt globalt mål om å verne eller beskytte 30 prosent av havområdene i verden.

– Norge vil bidra i gjennomføringen av de internasjonale målene. Stortingsmeldingen inneholder viktige premisser for hvordan dette kan skje og hvordan vi må jobbe fremover, sier Rotevatn.

LES OGSÅ
Saltstraumen får forvaltningsplan


I stortingsmeldingen legger regjeringen opp til å hente mer erfaring med å bevare havområder for å bygge opp igjen økosystem.

De ønsker også å kartlegge marine områder som er viktige for karbonlagring med sikte på bevaring og å redusere effekter av klimaendringer.

LES OGSÅ
Decade of Ocean Science har startet


– FNs tiår for havforsking starter i år. Norge har solide miljø med kompetanse på livet i havet. En ny og målrettede faglig innsats rettet mot å bevare marine områder, restaurere natur og studere effekten på økosystemene kan gi verdifulle bidrag fra norsk side til kunnskapsutviklingen i dette tiåret, sier Rotevatn.

Tilrådingen fra Klima- og miljødepartementet kom den 9. april 2021, og ble godkjent av regjeringen Solberg i statsråd samme dag.



Kilde: Regjeringen

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Wee Marine satser miljøvennlig

  Wee Marine starter nå produksjon av utriggere til flytebrygger med flyteelementer av resirkulert polyetylen. Dermed kan alt bryggeutstyret som selskapet leverer gjenvinnes.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gi bort et gavekort på dykkekurs!

  Et dykkesertifikat er en gave man har glede av hele livet. Gi et gavekort på SSI Open Water Diver til en du er glad i! Teorien kan tas på nett, og er en perfekt gave i disse dager.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS