Endelig forbud mot engangsplast
Fra 3. juli 2021 forbys en rekke engangsartikler av plast, blant annet plastbestikk, kopper, tallerkener og sugerør. Målet er å få ned plastforsøplingen og utnytte ressursene bedre.
Endelig forbud mot engangsplast
Foto: Christian Skauge
MILJØ

Endelig forbud mot engangsplast
Fra 3. juli 2021 forbys en rekke engangsartikler av plast, blant annet plastbestikk, kopper, tallerkener og sugerør. Målet er å få ned plastforsøplingen og utnytte ressursene bedre.
  15. mars 2021
– Vi bruker alt for mye unødvendig engangsplast som havner i naturen eller på gata. På strendene langs norskekysten plukkes det store mengder av slike plastgjenstander hvert år, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i en pressemelding.

Forbudet mot engangsartikler av plast blir innført som følge av et EU-direktiv. Norge har støttet dette, og det innføres samtidig som i alle andre land i EØS-området.

LES OGSÅ
1,5 milliarder munnbind i havet


Det har vært kjent lenge at forbudet ville komme, og mange produsenter og importører har derfor allerede begynt å fase ut de produktene som blir forbudt 3. juli 2021.

Produktene det gjelder, er bestikk, tallerkener, sugerør, ballongpinner, rørepinner og bomullspinner i plast, samt matbeholdere, drikkebegre og drikkevaremballasje av isopor.

Når disse plastartiklene forbys kan det redusere forbruket med 1,9 milliarder enheter eller 3.600 tonn årlig i Norge. Forbudet gjelder ikke for bomullspinner og sugerør til bruk som medisinsk utstyr.

LES OGSÅ
Dømt til fengsel for plastforurensning


– Formålet er å forebygge og redusere miljøpåvirkningen fra enkelte plastprodukter, herunder redusere og forebygge marin forsøpling og spredning av mikroplast, heter det i den nye forskriften.

Du kan lese hele forskriften på Lovdata.no.

– Selv om det meste av engangsplasten blir håndtert i avfallssystemet og ikke kommer på avveie, vil forbudet redusere forsøpling og skader på dyreliv og miljø. Det er dessuten dårlig utnyttelse av ressurser å bruke et produkt bare én gang, sier Rotevatn.Marin forsøpling er både et lokalt, nasjonalt og globalt problem, som krysser landegrenser og havområder. For å få endelig bukt med det, trenger vi internasjonalt samarbeid og en egen global avtale.

Norge har arbeidet systematisk gjennom flere år for en ny global avtale for å hindre plastforurensning. Flere og flere land slutter seg til Norges forslag.

Norge arbeider på mange internasjonale arenaer mot plastforurensningen, samtidig som de nasjonale tiltakene styrkes.

Kilde: Regjeringen

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens sterkeste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm...

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Er du interessert i dykkehistorie?

  Norsk Dykkehistorisk Forening arbeider for at det som både er et yrke, en hobby, en del av det norske forsvaret og en vitenskap skal få belyst og bevart sin historie.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS