Nå skal 400.000 hummer bøte med livet
Klappjakten på havets kardinal har startet. I hummersesongen fiskes det anslagsvis 400.000 hummer, og det mistes tusenvis av teiner. Det reelle antallet hummer som stryker med er derfor flere ganger høyere.
Nå skal 400.000 hummer bøte med livet
Foto: Christian Skauge
HUMMER

Nå skal 400.000 hummer bøte med livet
Klappjakten på havets kardinal har startet. I hummersesongen fiskes det anslagsvis 400.000 hummer, og det mistes tusenvis av teiner. Det reelle antallet hummer som stryker med er derfor flere ganger høyere.
  2. oktober 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Tall fra Havforskningsinstituttet viser at 12–14.000 teiner forsvinner hvert år under hummerfisket, mens ResqUnit anslår antallet til å være 30.000 teiner årlig.

Det så langt over 26.000 påmeldte til årets hummerfiske, ifølge Fiskeridirektoratet, og flere vil komme til i de neste dagene. I fjor var det 34.000 påmeldte. Når moroa er over står tusenvis av teiner igjen på havbunnen.

Hummer, krabber, kreps og fisk som går i teinene vil etter hvert dø av matmangel. Dermed blir de til agn som tiltrekker seg nye hummer og andre sjødyr – og spøkelsesteinens dødelig syklus starter på nytt.

Et enormt miljøproblem


Det aller verste er at dyrene bøter med livet til ingen nytte. Spøkelseteiner gjør skade på miljøet og bidrar til å redusere bestanden av hummer, også utenfor sesongen når hummeren er fredet.

Det ligger titusenvis av spøkelsesteiner langs kysten, og mørketallene er store – ingen vet nøyaktig hvor mye hummer, krabbe og fisk som går i disse teinene og dør.

LES OGSÅ
Kun påmeldte kan delta i hummerfisket


Alle som fisker hummer må gjøre sitt ytterste for å hindre at teinene går tapt. Det betyr at tau og blåser også må være av av skikkelig kvalitet, og teinene må ikke plasseres der det er mye båttrafikk.

Man må også vise måtehold – målet er ikke å fylle fryseren.

Hummer

Hummer med rogn er totalfredet hele året, og skal umiddelbart settes ut igjen dersom den har gått i en teine eller annen redskap.


Dette er reglene for hummerfiske:


 • Alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter. Dette gjelder både fritidsfiskere og fiskere som er registrert i Fiskermanntallet.
 • Hummer kan bare fangstes med teiner tilpasset hummerfiske. Får du hummer med annen redskap må du sette hummeren tilbake i sjøen. Dykkere har ikke lov til å ta hummer.
 • Det skal være minst to fluktåpninger i teina i tillegg til et rømmingshull, som lukkes med nedbrytbar bomullstråd.
 • Pass på minstemålet! Hummer som er mindre enn 25 centimeter lang må settes tilbake i sjøen.
 • Hummer med utvendig rogn er fredet hele året, og skal settes tilbake i sjøen.
 • Hummerfiskesesongen starter 1. oktober i hele landet. Fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane kan du fangste til og med 30. november. I resten av landet kan du fangste til og med 31. desember. Ellers i året er hummeren fredet.
 • Det er ikke lov å sette teiner i fredningsområdene for hummer langs norskekysten.
 • Både teiner og blåser skal være tydelig merket med fritidsfiskerens deltakernummer, navn og adresse. Yrkesfiskere skal merke med deltakernummer og fartøyets registreringsmerke.


Teiner

Hvor god er kvaliteten på teinene som tilbys hos billigbutikker som Biltema? Spøkelsesteiner er en alvorlig trussel mot hummerbestanden.


Meld fra om tapt redskap!


Yrkesfiskere skal er pliktige til å melde tapt redskap til Fiskeridirektoratet på tlf. 07611, mens fritidsfiskere kan melde fra i appen «Fritidsfiske».

Dykkere langs hele Norskekysten har de siste årene gjort en enorm innsats for miljøet ved å hente opp tusenvis av spøkelsesteiner de siste årene.

LES OGSÅ
Hummeren må beskyttes bedre!


Hittil i år har dykkeklubbene hentet opp over 2.100 tapte teiner, ruser, garn og andre redskaper – men det er fortsatt titusenvis igjen.

Anslag fra Havforskningsinstituttet viser at det bare i Skagerrak kan ligge så mange som 200.000 spøkelsesredskaper som daglig tar livet av hummer og andre dyr.Opprinnelig publisert 01.10.2020ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Snart søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Ta PADI Deep Diver i Halden

  Lurer du på hva som finnes nede i dypet? Da er kanskje emnekurset PADI Deep Diver noe for deg! Nå kan du lære dypere dykking på en trygg måte hos Halden Dykkersenter.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS