Derfor må ventilene på service
Ventilsettet er den viktigste delen av dykkerutstyret, og det er viktig at det får nødvendig service og vedlikehold. Og ikke glem ventilene på inflatoren og tørrdrakten!
Derfor må ventilene på service
Foto: Apeks Diving
SIKKERHET

Derfor må ventilene på service
Ventilsettet er den viktigste delen av dykkerutstyret, og det er viktig at det får nødvendig service og vedlikehold. Og ikke glem ventilene på inflatoren og tørrdrakten!
  15. mars 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Hvor ofte skal ventiler ha service? Her varierer anbefalingene litt mellom de forskjellige merker. De fleste produsentene anbefaler at ventilene skal ha service hvert år eller etter 100 dykk.

Dette kan imidlertid variere fra merke til merke, så følg anbefalingene fra produsenten. Dette forutsetter naturligvis at ventilene fungerer feilfritt i mellomtiden – er det problemer med dem bør de på service umiddelbart.


Servicekit

Et servicekit inneholder alle delene som skal skiftes når ventilen er på service, og du bør la et sertifisert dykkesenter ta seg av dette.
Hva blir skiftet ut?


Det er flere ting som påvirker ytelsen på ventilsettet ditt. Både sinterfilteret og høytrykkssetet i førstetrinnet må skiftes med jevne mellomrom, ellers kan mellomtrykket kan forandre seg slik at ventilene ikke leverer luft slik de skal.

O-ringene i første- og andretrinnet og membranen i andretrinnet må også byttes med jevne mellomrom.

Andretrinnet trenger også en skikkelig rengjøring – spesielt om du ikke er flink til å skylle det ordentlig etter hvert dykk.

Ikke hopp over vedlikeholdet


Alle vet at saltvann fører til korrosjon – og ikke gjør samme feilen som vi gjorde: Da ventilsettet endelig ble levert på service for noen år siden var tilbakemeldingen at det ikke lenger gikk an å skifte ut delene inni.

De hadde korrodert sammen og lot seg ikke lenger skru fra hverandre... og da var det bare å kjøpe et nytt. Det ble en dyrekjøpt erfaring.

LES OGSÅ
Husk å trykkprøve flaskene


Manglende skylling kan også føre til sopp og bakterier i andretrinnet – det er både ekkelt, og ganske sikkert ikke bra for helsen å puste inn.

Les gjerne denne artikkelen om ventilservice skrevet av Nemo i Bergen!

Hvis du skal ut og reise kan det være lurt å gjøre ventilservice i god tid, slik at du får deg et dykk eller to med ventilene før du reiser – i tilfelle ikke alt er som det skal være. Da har du sjansen til å få det fikset før avreise.

Ventiler

Foto: XDeep/Scubapro


Ikke glem inflatoren...


– Det kan være lurt å ta med vesten og inflatoren også når man leverer ventilsettet på service. Det er viktig at inflatoren ikke henger seg opp og at utventilen fungerer som den skal, sier Michael Hansson hos GPS AS.

Dersom inflatoren ikke er i orden kan det hende du ikke får fylt luft, eller vanligere – og mye mer irriterende – ventilen slipper inn luft av seg selv slik at oppdriftskontrollen blir vanskelig eller umulig.



...eller tørrdrakten


Også inn- og utventilene på tørrdrakten bør få regelmessig ettersyn. Sand, salt og slitte O-ringer kan gjøre at luften ikke slipper ut som den skal – eller at du ikke klarer å beholde luft i drakten.

Begge deler kan ødelegge dykket og gjøre det vanskelig å ha god oppdriftkontroll, og i verste fall være farlig.

Ventilsett

Foto: Aqua Lung


Støtt ditt lokale dykkesenter!


Man skal ikke utføre service på ventilsettet på egen hånd – dette skal overlates til et sertifisert servicesenter. De har riktig verktøy og måleutstyr til å kontrollere at alt er i orden etter at arbeidet er utført.

Følg lenken nedenfor så finner du dykkesentre og servicesentre over hele landet som gjerne hjelper deg med service på ventilsettet, trykking av flaskene dine og mye mer.






ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service på alle ventiler

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for yrkesdykkere og dykkebransjen – de tar imot ventilsett og flasker fra alle dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS