Senkingen av SMS Scharnhorst
VRAK

Senkingen av SMS Scharnhorst
Vraket av den tyske panserkrysseren Scharnhorst ble funnet utenfor Falklandsøyene sør i Atlanterhavet i desember 2019. Skipet ble senket den 8. desember 1914.

Senkingen av SMS Scharnhorst

Vraket av den tyske panserkrysseren Scharnhorst ble funnet utenfor Falklandsøyene sør i Atlanterhavet i desember 2019. Skipet ble senket den 8. desember 1914.

  8. desember 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
De to søsterskipene Scharnhorst og Gneisenau ble senket av Royal Navy i et sjøslag sørøst for Falklandsøyene under første verdenskrig.

Vraket av Scharnhorst ligger på 1.610 meters dyp. Det meste av overbygningen ble ødelagt under senkingen, eller har kollapset senere. Skroget er relativt intakt.

Scharnhorst var under kommando av viseadmiral Miximilian Graf von Spee, og var sammen med Gneisenau det mektigste skipet i den keiserlige tyske marine.

Skipene hadde vært stasjonert i Tsingtao i Kina, men da første verdenskrig brøt ut mistet tyskerne sine støttepunkter i Øst-Asia og flotiljen satte kursen over Stillehavet for å runde Kapp Horn og komme inn i Atlanterhavet.

Sonarbilde

Sonarbilde av vraket som ble funnet på 1.610 meters dyp sørøst for Falklandsøyene i Sør-Atlanteren. Foto: Falklands Maritime Heritage Trust


Utenfor Chile møtte de på en britisk kampgruppe, og 1. november 1914 kom det til en trefning der panserkrysserne HMS Good Hope og HMS Monmouth ble senket.

Scharnhorst kom uskadd fra kampene, men hadde brukt halvparten av ammunisjonen.

Tysk flåte

Den tyske flåten fotografert idet de forlater Valparaiso i Chile. Fra venstre i bakerste rad sees Scharnhorst, Gneisenau og Leipzig. Foto: U.S. Naval Historical Center/Wikipedia


Britene sendte en to slagkryssere for å finne og senke de tyske styrkene, og traff på dem ved Falklandsøyene etter at de hadde rundet Kapp Horn på vei mot Tyskland.

Von Spee ombord på Scharnhorst sendte sine lette kryssere Nürnberg, Dresden og Leipzig i havn og tok opp kampen sammen med Gneisenau, men begge skipene ble senket. Scharnhorst gikk ned med 860 mann ombord.

SMS Scharnhorst

Høyoppløselig sonarbilde av SMS Scharnhorst. Foto: Falklands Maritime Heritage Trust


Scharnhorst ble bygd ved verftet Blohm & Voss i Hamburg i 1906, og målte 144,6 x 21,6 x 8,37 meter.

Tre trippel ekspansjon dampmaskiner gav skipet på 12.985 tonn en imponerende toppfart på 22,5 knop.Hovedskytset bestod av åtte 21 centimeters kanoner og fire torpedorør, i tillegg til mindre skyts, og Scharnhorst utgjorde en formidabel fiende.

Skipet var oppkalt etter den tyske feltherren Gerhard von Scharnhorst og hadde opptil 18 centimeter tykt panser.
Opprinnelig publisert 30.12.2019ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

  Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS