En av havets gufneste skapninger
De fleste foretrekker søte dyr med store øyne og myk pels – ikke slimete åtseletere som hører hjemme i en skrekkfilm. Slimålen er kanskje guffen, men den er svært viktig.
En av havets gufneste skapninger
Foto: Jonas Follesø (skjermdump)
MARINBIOLOGI

En av havets gufneste skapninger
De fleste foretrekker søte dyr med store øyne og myk pels – ikke slimete åtseletere som hører hjemme i en skrekkfilm. Slimålen er kanskje guffen, men den er svært viktig.
  11. mars 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Slimålen har hodeskalle, men ingen ryggrad, fløyelsmyk hud, en kjeve­løs munn med flere rekker med barberbladskarpe tenner.

I tillegg er den blind, og kan slå knute på seg selv. Den lydet navnet Myxine glutinosa – og den kan fylle en bøtte med slim på sekunder.

LES OGSÅ
Fant hvalkadaver på 3.240 meters dyp


Dette høres kanskje ikke ut som ditt favoritt­dyr? Likevel er slimålen en facinerende skapning som ikke har endret seg stort på 300 millioner år.

Den blir opptil 80 cm lang (vanligvis ca. 35 cm) og trives fra 30–1.200 meters dyp. Den er åtseleter og dermed en viktig del av økosystemet. Se hvor effektivt de jobber:



Slimål går berserk på småsei. Filmet på 22 meters dyp i Trondheimsfjorden. Video: Jonas Follesø/YouTube


Det er ikke så ofte man ser slimål når man dykker, men faktisk er den ganske vanlig langs kysten. Et triks kan være å legge en død fisk på bunnen og gjøre et nattdykk.

Slimålen tiltrekkes av lukten av død fisk eller sel, og disse fortæres ved at slimålen borrer seg inn gjennom alle åpninger.



Økosystemet er avhengig av mange forskjellige typer organismer, og slimålen spiller en viktig rolle som renholdsarbeider.

Den kan overleve i måneder uten mat, og slimet produseres for å beskytte seg mot andre rovdyr som også har åtsler på menyen.

Se Richard Hammond bade i slim:






I 1982 skulle NRK Nitimen kåre Norges nasjonalfisk, og etter det som trolig var en aksjon satt i gang av biologistudenter i Bergen fikk slimålen rundt 4.000 stemmer.

Resultatet ble underkjent, og programleder Kjell Thue utropte torsken som vinner til tross for at den bare fikk 2.552 stemmer. Begrun­nelsen var at slimålen ikke hadde noen betydning for fiskerinæringen.

LES OGSÅ
Går i dypet for å oppnå fordeler i krabbekrigen


«World Hagfish Day» har blitt feiret den tredje onsdagen i oktober siden 2009. Målet er å få folk til å se på alle skapningene i nærings­kjeden – ikke bare de søte med myk pels og store øyne.

– Iblant kan det virke som om naturvern er en popularitetskonkurranse som utelater lite attraktive arter, selv om disse er like viktige og sårbare, sier Ruth Musgrave fra WhaleTimes.





Noen synes slimålen hører hjemme i en skrekkfilm eller et mareritt, mens andre er oppriktig fascinert av denne merkelige skapningen.

Selv om den kanskje er litt ekkel er slimålen viktig for havmiljøet og bidrar til å holde havbunnen ren. Derfor fortjener den oppmerksomhet på lik linje med andre dyr.

Opprinnelig publisert 16.10.2019



ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

    Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bli med Nemo på tirsdagsdykk

    Nemo Classic Diving i Bergen arrangerer «Diveday» hver eneste tirsdag, og inviterer alle som har lyst til å komme seg i vannet til å bli med.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS