Åtte armer, tre hjerter og ni hjerner
Hva vet du om blekkspruten? Ikke bare er den en kamuflasjemester, den har også en fascinerende biologi. Her får du noen fakta om en av havets smarteste innbyggere.
Åtte armer, tre hjerter og ni hjerner
Foto: Christian Skauge
BLEKKSPRUT

Åtte armer, tre hjerter og ni hjerner
Hva vet du om blekkspruten? Ikke bare er den en kamuflasjemester, den har også en fascinerende biologi. Her får du noen fakta om en av havets smarteste innbyggere.
  2. juni 2023
Read in English!
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det finnes rundt 300 forskjellige arter åttearmede blekkspruter i verden, og til tross for at de fleste ikke blir mer enn 1–2 år gamle finnes det fossiler som er nesten 300 millioner år gamle – mye eldre enn dinosaurene.

De minste artene er ikke engang så store som en drue, mens den store stillehavsblekkspruten kan veie 130 kilo. Kolossblekkspruten Mesonychoteuthis hamiltoni som finnes ved New Zealand kan bli 12–14 meter lang.

Lær mer om blekkspruten:


Avansert kamuflasjemester


To av blekksprutens hjerter pumper blod til gjellene, mens det tredje sørger for sirkulasjon i resten av kroppen. Nervesystemet består av hjernen og et eget nervesenter i hver av de åtte armene.

Studier har vist at blekksprutene har seks armer og to bein – det er med andre ord ikke likegyldig hvilken tentakkel som brukes til hva.

LES MER: Kommuniserer blekksprutene med huden?


De er mestre til å kamuflere seg og kan endre både farge, form og tekstur ved hjelp av spesielle celler i huden. I tillegg kan de som kjent sprute blekk for å forvirre angripere.

Blekkspruten regnes som et av de mest intelligente dyrene i havet, og de er oppfinnsomme, lærenemme og flinke til å løse problemer. De kan bruke verktøy, og noen av dem kan til og med etterlikne andre dyr.

LES OGSÅ
Fant kjempeblekksprut på stranden


Den fantastiske hermeblekkspruten (Mimic octopus) kan opptre som dragefisk, havslange, manet og flyndre – og det er ikke bare for å redde sitt eget skinn: Den kan også etterlikne en paringsklar krabbe, bare for å spise den forvirrede beileren.

Forskning viser at blekksprutene er i stand til å tenke abstrakt, og at de sannsynligvis drømmer når de sover. Ifølge Scientific American er de også i stand til å leke, noe som regnes som et tegn på intelligens.Alle blekkspruter giftige, men det er bare den lille blåringete blekkspruten som lever i Indiahavet som kan være farlig for mennesker. Foto: Christian Skauge


Verdens blekksprutdag markeres 8. oktober hvert år, og datoen er valgt fordi 8/10 spiller på at blekksprutene har 8 eller 10 armer.

Hvis du vil feire dagen er det bare å ta et dykk – høsten er den beste tiden for å se disse spennende skapningene, og man finner dem gjerne på nattdykk langt inne i fjordene.

Stjeler krabber fra en teine:


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service for alle dykkere

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for bransjen – de tar også imot ventilsett og flasker fra dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta Advanced-kurs hos OFDS

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på neste PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS