Full haikrise i Middelhavet
I en ny rapport advarer WWF Verdens Naturfond om at haibestanden i Middelhavet er faretruende lav. Over halvparten av artene er truet av utryddelse, og utviklingen går i gal retning.
Full haikrise i Middelhavet
I en ny rapport advarer WWF Verdens Naturfond om at haibestanden i Middelhavet er faretruende lav. Over halvparten av artene er truet av utryddelse, og utviklingen går i gal retning.
16. juli 2019
Libya og Tunisia fisker årlig rundt 4.200 tonn hver, tre ganger så mye som Italia på tredje plass. Over 30 av de 73 haiartene som nå lever i Middelhavet er truet av utryddelse.
– Jeg får ofte spørsmål om haier er farlige for oss mennesker, men sannheten er at det eneste virkelig farlige med haier er i hvor vanvittig stort tempo de er i ferd med å forsvinne fra verdenshavene, sier Fredrik Myhre hos WWF Norge.
Plast er hovedproblemet
Et av de største problemene for haiene er plastsøppel. En undersøkelse av blåhai viste nylig at over en fjerdedel av individene hadde fått i seg plast.
Hvert år havner 750.000 tonn plast i havet, tilsvarende 33.800 plastflasker i minuttet, viser WWF-rapporten «Stop the flood of plastic».
– Systemet fungerer ikke. Ingen av landene rundt Middelhavet har et tilfredsstillende system for å håndtere plastsøppel, sier Giuseppe Di Carlo fra WWF.
Han etterlyser drastiske forbedringer innen bestandsforvaltning og fiskemetoder i hele regionen for å bevare ressursene for de kommende generasjoner.
SE VIDEO
Hoppende revehai i Nordsjøen
I tillegg til plastsøppel skaper spøkelsesfiske og bifangst store utfordringer for haiene.
– Det som er spesielt bekymringsfullt er at situasjonen i Middelhavet ser ut til å bli verre, ikke bedre. Middelhavet er det farligste havet i verden for haier, heter det i rapporten som kom ut 12. juli.
Forskere bruker DNA for å spore haifinner
I rapporten «The Conservation Status of Sharks, Rays and Chimaeras in the Mediterranean Sea» fra IUCN underbygges de dystre spådommene.
Her listes 20 haiarter som «kritisk truet», 11 havner i kategorien «truet», åtte arter regnes som «sårbare» og ni er «nær truet.»
– Alle landene rundt Middelhavet er ansvarlige for dette. Haier har vært en del av havet og kulturen i tusenvis av år, og vi må handle raskt for å sikre at de er det også i fremtiden, sier Di Carlo.
Fredrik Myhre er enig, og håper rapporten vil bidra til bedre forvaltning.
– Haiene er blant de mest truede dyregruppene i havet. Hvis vi skal sikre at våre barn og barnebarn kan ha sunne og friske hav en gang i fremtiden, må vi sørge for at haiene tas mye bedre vare på fremover, sier han.