Full haikrise i Middelhavet
I en ny rapport advarer WWF Verdens Naturfond om at haibestanden i Middelhavet er faretruende lav. Over halvparten av artene er truet av utryddelse, og utviklingen går i gal retning.
Full haikrise i Middelhavet
HAIER

Full haikrise i Middelhavet
I en ny rapport advarer WWF Verdens Naturfond om at haibestanden i Middelhavet er faretruende lav. Over halvparten av artene er truet av utryddelse, og utviklingen går i gal retning.
  16. juli 2019
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Ifølge rapporten har haiene i Middelhavet mange utfordringer. De største er overfiske og forsøpling, skriver WWF.

Libya og Tunisia fisker årlig rundt 4.200 tonn hver, tre ganger så mye som Italia på tredje plass. Over 30 av de 73 haiartene som nå lever i Middelhavet er truet av utryddelse.

Haistim

En lang rekke haiarter står i fare for å bli utryddet. Foto: Jacob Owens (public domain)


– Jeg får ofte spørsmål om haier er farlige for oss mennesker, men sannheten er at det eneste virkelig farlige med haier er i hvor vanvittig stort tempo de er i ferd med å forsvinne fra verdenshavene, sier Fredrik Myhre hos WWF Norge.

Plast er hovedproblemet


Et av de største problemene for haiene er plastsøppel. En undersøkelse av blåhai viste nylig at over en fjerdedel av individene hadde fått i seg plast.

Hvert år havner 750.000 tonn plast i havet, tilsvarende 33.800 plastflasker i minuttet, viser WWF-rapporten «Stop the flood of plastic».

Sharks in crisis

Den nye rapporten fra WWF tegner et dystert bilde av situasjonen for haiene i Middelhavet. Over halvparten er truet av utryddelse.


– Systemet fungerer ikke. Ingen av landene rundt Middelhavet har et tilfredsstillende system for å håndtere plastsøppel, sier Giuseppe Di Carlo fra WWF.

Han etterlyser drastiske forbedringer innen bestandsforvaltning og fiskemetoder i hele regionen for å bevare ressursene for de kommende generasjoner.

SE VIDEO
Hoppende revehai i Nordsjøen


I tillegg til plastsøppel skaper spøkelsesfiske og bifangst store utfordringer for haiene.

– Det som er spesielt bekymringsfullt er at situasjonen i Middelhavet ser ut til å bli verre, ikke bedre. Middelhavet er det farligste havet i verden for haier, heter det i rapporten som kom ut 12. juli.

Forskere bruker DNA for å spore haifinner


I rapporten «The Conservation Status of Sharks, Rays and Chimaeras in the Mediterranean Sea» fra IUCN underbygges de dystre spådommene.

Her listes 20 haiarter som «kritisk truet», 11 havner i kategorien «truet», åtte arter regnes som «sårbare» og ni er «nær truet.»

– Alle landene rundt Middelhavet er ansvarlige for dette. Haier har vært en del av havet og kulturen i tusenvis av år, og vi må handle raskt for å sikre at de er det også i fremtiden, sier Di Carlo.Fredrik Myhre er enig, og håper rapporten vil bidra til bedre forvaltning.

– Haiene er blant de mest truede dyregruppene i havet. Hvis vi skal sikre at våre barn og barnebarn kan ha sunne og friske hav en gang i fremtiden, må vi sørge for at haiene tas mye bedre vare på fremover, sier han.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære de viktigste tingene og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bryggelys øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS