EU: Forbudt med undervannsjakt om natten

Et nytt direktiv som ble innført den 20. juni 2019 innebærer at undervannsjakt med harpun eller liknende redskap om natten nå er forbudt i EU. Det samme gjelder hele døgnet om man har flasker på ryggen. Loven gjelder foreløpig ikke i Norge.

NYHETER

   

UNDERVANNSJAKTEU: Forbudt med undervannsjakt om natten

Et nytt direktiv som ble innført den 20. juni 2019 innebærer at undervannsjakt med harpun eller liknende redskap om natten nå er forbudt i EU. Det samme gjelder hele døgnet om man har flasker på ryggen. Loven gjelder foreløpig ikke i Norge.

  15. juli 2019
Innføringen av det nye direktivet har vakt harme og oppstandelse i flere land, både blant dykkere, undervannsjegere og fiskere. Ikke bare er jakt med harpun nå forbudt om natten i EU, det gjelder hele døgnet dersom man dykker med flasker på ryggen.

«Det er forbudt å fange eller høste marine arter [...] med harpungevær hvis dette brukes sammen med pusteutstyr for undervannsbruk (aqualung), eller fra solnedgang til soloppgang», heter det i seksjon 1, artikkel 7 av direktivet.

Sterke reaksjoner i Danmark og Finland

– Det skjedde lynraskt, og det er en kuvending i forhold til de tilbakemeldingene kommisjonens utspill fikk fra medlemslandene. Dessverre har parlamentet allerede avsluttet forhandlingene og stemt gjennom EUs nye fiskeripolitikk, skriver Morten Rosenvold Viladsen på bloggen Undervandsitetet.

I direktivet sidestilles i praksis undervannsjakt med harpun med dynamittfiske og bruk av cyanid:

«Enkelte destruktive fiskemetoder og -utstyr som benytter eksplosiver, giftstoffer, lammende eller bedøvende stoffer, elektrisk strøm [...] og enkelte harpungeværer skal være forbudt», heter det.

Gjelder ikke i Norge – i hvert fall foreløpigForbudt i EU – om natten. Fiske med harpun her heller ikke lovlig om man har flasker på ryggen. Forbudet gjelder heldigvis ikke i Norge, ifølge Fiskeridirektoratet. Foto: Frivannsliv


Vi har vært i kontakt med Fiskeridirektoratet, som kan berolige norske undervannsjegere med at det nye direktivet ikke er innført i Norge.

– Jeg har sjekket med vår fagavdeling, og de kjenner ikke til denne regelen. Den gjelder nok i alle fall foreløpig bare i EU, sier Borgny Brørvik fra kommunikasjonsstaben til Dykking.Dermed kan norske undervannsjegere fortsette å jakte i nattens mulm og mørke, i hvert fall inntil videre. Man kan også stille spørsmåltegn ved om et forbud ville ha noen særlig effekt om sommeren – da er det jo lyst nesten hele døgnet.

På nettsiden www.harpune.info finnes en oversikt over lover og restriksjoner i de forskjellige Europeiske landene, og du kan lese lovteksten til det nye direktivet på www.eur-lex.europa.eu.

ANNONSE

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Visit Plura holder kurs i grotteredning

  Hvis du er grottedykker er du sannsynligvis mer opptatt av sikkerhet enn gjenomsnittlig. Nå arrangerer Visit Plura kurs i grotteredning, uken før Plurauka 2020 går av stabelen.

ARRANGEMENTER:

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.