Nakensnegledykkere i Berlevåg

Arbeidernes dag ble ikke holdt hellig da Team #Sneglebuss fra NTNU i Trondheim besøkte Berlevåg nylig – hensynet til forskningen gikk foran.

Nakensnegledykkere i Berlevåg
Dr. Alexander Martynov studerer og fotograferer dagens funn.

NAKENSNEGLERNakensnegledykkere i Berlevåg

Arbeidernes dag ble ikke holdt hellig da Team #Sneglebuss fra NTNU i Trondheim besøkte Berlevåg nylig – hensynet til forskningen gikk foran.

  5. mai 2019
☒   ANNONSE:
Prosjektleder Torkild Bakken fra NTNU Vitenskapsmuseet kom sammen med seks medhjelpere for å dykke i Berlevåg, og denne gangen var det ikke vrak eller kongekrabbe som stod i fokus. Bakken jobber med et prosjekt for å kartlegge artsmangfoldet av nakensnegler langs Norskekysten.Coryphella Verrucosa på et tareblad.


Men hva er så en nakensnegle? Det er det kanskje ikke alle som vet.

Nakensnegler er små marine snegler som ikke har skall på ryggen, og i stedet har utviklet forskjellige former for avansert kjemisk forsvar mot rovdyr. Disse små og fargerike sneglene kalles ofte for «havets sommerfugler» og nå vil forskerne vite mer om utbredelsen i Finnmark.Ute i felten, klar for dykking etter nakensnegler.


Team #Sneglebuss er på en 14 dagers ekspedisjon som startet i Kirkenes og Bugøysund i slutten av april, før turen gikk til Berlevåg. Etter dette skal forskerne videre til Lakselv, Honningsvåg, Alta og Tromsø.

Med på laget er de to russiske forskerne Alexander Martynov og Tatiana Korshunova, som har jobbet med nakensnegler på universitetet i Moskva i en årrekke.

På denne turen har de ansvar for innsamling av nakensnegler i fjæra, mens Torkild Bakken dykker sammen med undervannsfotografen Erling Svensen – kjent fra boka Dyreliv i Havet – og Christian Skauge fra bladet Dykking.Team #sneglebuss hadde base på pensjonatet i Berlevåg.


Under oppholdet i Berlevåg bodde Team #Sneglebuss på pensjonatet, hvor spisekroken ble gjort om til feltlaboratorium om kvelden. Her kunne forskerne studere det innsamlede materialet under stereoluper, katalogisere og fiksere funnene.

Nakensneglene som ble samlet inn i Berlevåg får dermed «evig liv» på sprit i den zoologiske samlingen til NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.Ingen nakensnegler å finne på denne, men vi måtte ned å ta en titt på den døde knølhvalen i Sandfjorden likevel.


Ishavets Dykkerklubb bistod forskerne med fylling av luft fra klubbens kompressor, samt gode tips til hvor det kunne være bra å dykke.

Ta teamet forlot Berlevåg hadde de allerede funnet 20 forskjellige arter. I Norge finnes det totalt rundt 115 arter, men mange av dem har en mer sørlig utbredelse. På russisk side av grensen er det dokumentert ca. 35 arter, og forskerne regner med å finne rundt 25 arter i løpet av ekspedisjonen.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS