Nå blir det tøft å være hummer
Anslagsvis 400.000 hummer går en usikker fremtid i møte etter at startskuddet for hummerfisket gikk i morges. De som skal fiske hummer må sørge for at teinene ikke ender opp som spøkelsesteiner.
Nå blir det tøft å være hummer
Foto: Christian Skauge
HUMMER

Nå blir det tøft å være hummer
Anslagsvis 400.000 hummer går en usikker fremtid i møte etter at startskuddet for hummerfisket gikk i morges. De som skal fiske hummer må sørge for at teinene ikke ender opp som spøkelsesteiner.
  Oppdatert 1. oktober
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Tall fra Havforskningsinstituttet viser at det går tapt over 14.000 teiner i året under hummerfisket. Disse kan bli stående på bunnen i mange tiår.

Hvis en hummer som går i en spøkelsesteine ikke kommer seg ut vil den til slutt dø av matmangel.

Dermed blir den til agn som tiltrekker seg nye hummer og andre sjødyr. En spøkelsesteine kan derfor fiske langt mer hummer enn en teine som tas opp.

Teiner på Biltema

Utvalget av teiner som tilbys i lavprisbutikkene i forkant av hummersesongen er mildt sagt enormt. Her fra Biltema i Oslo for et par år siden.


Spøkelseteiner gjør skade på miljøet og bidrar til å redusere bestanden av hummer, også utenfor sesongen når hummeren er fredet.

Det aller verste er at dyrene bøter med livet til ingen nytte. Spøkelsesfiske fører til et enorm sløseri med ressursene i havet.

LES OGSÅ
Nå er hummeren fredet i Indre Oslofjord


Det står enorme mengder spøkelsesteiner langs kysten, og mørketallene er store – ingen vet nøyaktig hvor mye hummer, krabbe og andre dyr som blir fisket.

Vår bønn til de som skal fiske etter hummer i år er derfor at de sørger for at bøyene ikke sliter seg og teinene forsvinner. Bruk skikkelig utstyr!

Hummeren må beskyttes bedre!



Hummeren er et vakkert og interessant dyr som har stor betydning for miljøet og økosystemet. Kanskje burde den totalfredes i noen år for å få opp igjen bestanden.


Følg reglene for fiske av hummer:


  • Alle som skal fiske hummer må registrere seg før fisket starter. Dette gjelder både fritidsfiskere og fiskere som er registrert i Fiskermanntallet.
  • Hummer kan bare fangstes med teiner tilpasset hummerfiske. Får du hummer med annen redskap må du sette hummeren tilbake i sjøen. Dykkere har ikke lov til å ta hummer.
  • Det skal være minst to fluktåpninger i teina i tillegg til et rømmingshull, som lukkes med nedbrytbar bomullstråd.
  • Pass på minstemålet! Hummer som er mindre enn 25 centimeter lang må settes tilbake i sjøen.
  • Hummer med utvendig rogn er fredet heile året, og skal settes tilbake i sjøen.
  • Hummerfiskesesongen starter 1. oktober i hele landet. Fra svenskegrensen til og med Sogn og Fjordane kan du fangste til og med 30. november. I resten av landet kan du fangste til og med 31. desember. Resten av året er hummeren fredet.
  • Både teiner og blåser skal være tydelig merket med fritidsfiskerens deltakernummer, navn og adresse. Yrkesfiskere skal merke med deltakernummer og fartøyets registreringsmerke.






Dykkere langs hele Norskekysten har de siste årene gjort en enorm innsats for miljøet ved å hente opp tusenvis av spøkelsesteiner, og arbeidet fortsetter.

Hittil i år har dykkeklubbene hentet opp nesten over 2.100 tapte teiner, ruser, garn og andre redskaper. Vi håper at du som fisker hummer kan hjelpe dem ved å sørge for at teinene dine ikke ender opp på havbunnen.



Oppdatert 1. oktober



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service for alle dykkere

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for bransjen – de tar også imot ventilsett og flasker fra dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta Advanced-kurs hos OFDS

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på neste PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS