Se video fra Norges svar på Thistlegorm

Dampskipet Sao Paulo kom til Norge lastet med krigsmateriell sammen med de tyske invasjonsstyrkene 9. april 1940. I lasten hadde hun 21 motorsykler og 57 andre kjøretøyer.

Video: Anders Kjeserud/YouTube

VRAK

VIDEOSe video fra Norges svar på Thistlegorm

Dampskipet Sao Paulo kom til Norge lastet med krigsmateriell sammen med de tyske invasjonsstyrkene 9. april 1940. I lasten hadde hun 21 motorsykler og 57 andre kjøretøyer.

  11. august 2019
D/S Sao Paulo var et tysk lasteskip som ble brukt til å frakte forsyninger til Norge under Opersjon Weserübung, det tyske angrepet på Norge i april 1940.

Det 361 fot lange skipet ble bygd ved verftet F. Schichau i Danzig i 1921, og hadde en tonnasje på 4 977 BRT. Ved siden av kjøretøyene var hun lastet med fire 105 mm kanoner, fire 88 mm kanoner, to 20 mm kanoner og til sammen 2 289 tonn forsyninger for Trondheim.

Her får du en video til fra vraket:Et dykk ned i maskinrommet på D/S Sao Paulo er en spektakulær opplevelse! Video: Anders Kjeserud/YouTube.


Den 7. april 1940, to dager før invasjonen av Norge, hadde ikke Sao Paulo kommet lenger enn Kristiansand. Hun ble omdirigert til bergen, siden hun ikke hadde tid til å gå til Trondheim. I Vatlestraumen gikk hun på to miner lagt ut av KNM Tyr, og sank etter kort tid.

De overlevende ble fraktet til Bergen av den tyske tråleren Cremon. Minst 7 av besetningen omkom i forliset. I dag ligger Sao Paulo på 70–90 meters dyp, og er et svært krevende teknisk dykk. Vraket er en fantastisk opplevse – noe disse to flotte videoene viser med all tydelighet.

Du finner flere av Anders Kjeseruds videoer på YouTube. Lik og del!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS