#Sneglebuss på tur i Finnmark

Forskere fra NTNU Vitenkapsmuseet i Trondheim og universitet i Moskva er på roadtrip i Finnmark på leting etter nakensnegler – og kanskje finner de noen nye arter.

NYHETER  29. APRIL 2019
Prosjektet #Sneglebuss skal kartlegge mangfoldet av nakensnegler langs kysten av Finnmark og gi mer kunnskap om de marine naturtypene de lever i.

Nakensnegler må identifiseres når de er levende da ytre kroppsdeler og farger er intakt. Dette har også gjort at nakensnegler har blitt veldig populære hos dykkere, fotografer og folk som ferdes i fjæra som blir slått av nakensneglenes fargeprakt og skjønnhet.

I fjorten dager skal forskerne farte på kryss og tvers i Finnmark for å finne flest mulig arter. Både Kirkenes, Bugøynes, Berlevåg, Henningsvær og Alta skal besøkes, før prosjektet avsluttes i Trondheim midt i mai.


Bjørn Ballo fra Kirkenes Dykkerklubb stilte opp og kjørte Torkild Bakken og de andre dykkerne for å lete etter nakensgler ved Reinøya og på Engelskmannskjæret.


Den første dagen dukket den sjeldne arten Limapontia senestra opp blant materialet som ble samlet inn, sammen med flere andre spennede funn.


Det er masse kongekrabbe å se under vann, og et par av de piggete kjempene var også å finne i akvariet på Bistroen i Bugøynes.


Kveldene går med til å studere og fotografere det innsamlede materialet. Deretter blir alt loggført slik at man har en vitenskapelig oversikt over artene som har blitt funnet. Materialet havner i den zoologiske samlingen på NTNU Vitenskapsmuseet i Trondheim.Team #sneglebuss reiser standsmessig i Finnmark, med spesialdekortert dykkebil. Over 1 200 kilometer tilbakelegges på turen.


De russiske marinbiologene Alexander Martynov og Tanya Korshunova har skrevet bok om nakensnegler i Russland, og den kommer godt med for å identifisere de arktiske artene i Norge.


Krabbetallerken med smakfullt tilbehør på Bistroen i Bugøysund – forøvrig en restaurant det absolutt er verdt å besøke!


Finnmark viste seg fra sin aller beste side den første dagen #sneglebuss-teamet var underveis.


Det blir spennende å følge team #sneglebuss videre gjennom Finnmark, og høre mer om hva de finner underveis. Finnmark er et relativt lite utforsket område når det gjelder nakensnegler, og det er gode sjanser for at helt nye arter kan dukke opp.

Du kan følge nakensnegleekspedisjonen i sosiale medier med hastaggen #sneglebuss.

Vi kommer tilbake med flere oppdateringer i løpet av de neste par ukene. I mellomtiden kan du lese mer om prosjektet på www.artsdatabanken.no.

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2019:

Innhold:

  • NORSKEKYSTEN: Spektakulært og eksotisk
  • VRAKFUNN: MW-76 "Hoop" i Finnmark
  • MILJØ: Tropiske korallrev under press
  • FORSKNING: Artsdetektiven
  • AKTUELT: Sjøen for Alle 2019
  • HOLD NORGE RENT: Ansatte marinbiolog
  • OCEAN ART CONTEST: Se de flotteste bildene
  • UTSTYRSTEST: Weefine 3000 Ring Light
  • AKTUELT: Dykmässan i Göteborg
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.

ANNONSE:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo

 


© 2019 Forlaget Dykking AS
facebook_page_plugin
Denne nettsiden benytter seg av informasjonskapsler. Ved å besøke siden godkjenner du våre vilkår.