Nakensnegler i massevis på Gulen

Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter ble igjen en suksess, og deltakere fra åtte land fant ikke mindre enn 57 forskjellige arter. Tradisjonen tro dukket det også opp en ny art.


ARRANGEMENT

NAKENSNEGLERNakensnegler i massevis på Gulen

Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter ble igjen en suksess, og deltakere fra åtte land fant ikke mindre enn 57 forskjellige arter. Tradisjonen tro dukket det også opp en ny art.

  2. april 2019
Et drøyt dusin nakensnegleentusiaster fra Østerrike, Island, Sverige, Nederland, Tyskland, Danmark og Norge møttes på Gulen Dykkesenter i forrige uke for å dykke etter nakensnegler og lære mer om "havets sommerfugler".

Det ble holdt foredrag av Torkild Bakken fra NTNU, Dr. Alexander Martynov fra universitetet i Moskva, undervannsfotograf Erling Svensen og den danske eksperten Jørn Ari. Vi har samlet noen inntrykk fra nakensneglesafarien:


Feltlaboratoriet var en populær samlingsplass, hvor deltakerne kunne studere artene som hadde blitt samlet inn i løpet av dagen. Fra venstre Tine Kinn Kvamme, Tina Malmberg, Siobhan White og Michael Lundin.


Den russiske nakensnegleeksperten Dr. Alexander Martynov deltok for femte gang, og delte sin kunnskap med deltakerne. Tine Kinn Kvamme hadde med seg flere flotte, selvstrikkede nakensnegler i kjempeformat, til allmen beundring.


Tidspunktet for nakensneglesafarien var heldig valgt, for det myldret av nakensnegler på husrevet. Deltakerne fråtset i store mengder Fjordia og Gulenia, som er beskrevet som nye arter for vitenskapen de siste årene.


Ser du nakensneglen? Det minste funnet viste seg å være det største – arten Embletonia pulchra har nemlig ikke vært funnet på nakensneglesafarien tidligere! Den lille tassen målte ca. 2 mm og ble funnet i sand som var hentet opp fra 20 meters dyp.


Været varierte som vanlig på denne årstiden, og det vekslet mellom snø, hagl, regn, tåke og sol hele uka. Da var det deilig med finvær på lørdagens ekskursjon!Den vakre nakensneglen Eubranchus tricolor er vanlig flere steder i landet, men har bare sjelden blitt funnet på Nakensneglesafarien. Her er et spesielt vakkert eksemplar, som vakte oppsikt både blant deltakere og eksperter.


Kaptein Ørjan Sandnes på "Vikingfjord" tok med seg dykkerne ut på båttur i finværet på lørdag. Etter et dykk ved øya Hille dukket det opp ennå et par arter som ikke stod på listen.


Hver dag var det felles middag for deltakerne, etterfulgt av et kveldsforedrag og sosial omgang i puben på senteret. Deling av dagens funn og opplevelser på sosiale medier hørte med.


Oppbevaringsboksene var fulle av vakre nakensnegler som deltakerne kunne studere nærmere og forsøke å identifisere – her en Eubranchus farrani.


Godt utbytte – mange arter

Til sammen ble det identifisert ikke mindre enn 57 forskjellige arter på årets nakensneglesafari – 52 ekte nakensnegler og 5 andre bakgjellesnegler. Totalt er det nå funnet 85 forskjellige arter nakensnegler i Gulen. Om man regner med andre bakgjellesnegler er antallet imponerende 95 arter.

Neste års nakensneglesafari holdes på Gulen Dykkesenter fra 24. til 29. mars 2020.


ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Ta dykkekurs hos Nærøydykk i sommer

  Etterspørselen etter dykkekurs har ikke vært større på flere år, og det er tydelig at mange skal ta ferien her hjemme i år. Nå kan du ta sommerkurs hos Nærøydykk fra 23.–26. juli.

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Last inn flere

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS