Nå skal kyllingen spise blåskjell
Både bløtdelen og skallet til blåskjellet inneholder verdifulle næringsstoffer. Snart kan blåskjellprotein erstatte importerte råvarer som soya og maisgluten i kyllingfôr.

Fire nye prosjekter skal utvikle bærekraftige ingredienser til fôr. Foto: Forskningsrådet
Nå skal kyllingen spise blåskjell
Både bløtdelen og skallet til blåskjellet inneholder verdifulle næringsstoffer. Snart kan blåskjellprotein erstatte importerte råvarer som soya og maisgluten i kyllingfôr.
23. november 2022
Fire nye prosjekter får nå til sammen 54 millioner kroner for å utvikle nye fôrprodukter og gode løsninger fra idé til ferdig produkt.

Kan man spise blåskjell om vinteren?
I et av prosjektene skal Fiskå Mølle AS og Lerøy Ocean Forest etablere nye fôrråvarer basert på proteiner hentet fra blåskjell.
– Blåskjellprotein kan erstatte importerte proteinrike fôrråvarer som soya og maisgluten. Prosjektet dekker hele verdikjeden fra dyrking til fôring av kylling, skriver Forskningsrådet.

LES OGSÅ
Fra problemer til ressurser?
Prosjektet har fått 12 millioner kroner i støtte. Fiskå Mølle har beregnet at 1.000 tonn blåskjell tar opp 143 tonn nitrogen (protein), 1,15 tonn fosfor og 85 tonn karbon.
Forbruket av importert protein i soya og maisgluten til dyrefôr er rundt 42.000 tonn i året. Det betyr at det må dyrkes over 800.000 tonn blåskjell hvis alt dette skal produseres i Norge.

Kraftig økning av overfiske
De andre prosjektene som har fått støtte er Invertapro AS, som vil bruke insekter i en kostnadseffektiv produksjon av ingredienser til fiskefôr.
Nutrishell AS ser også til sjødyr og ønsker å finne en prosess som lar dem utnytte restråstoffet krabbeskall for å produsere fôr til torskeoppdrett.
Gas 2 Feed AS har fått 23 millioner kroner i støtte til å utvikle teknologi som gjør det mulig å fremstille protein ved at mikroorganismer fanger opp og konverterer CO2 til et ernæringsprotein av høy kvalitet.
Utvikling av fôr med kortreiste, bærekraftige ingredienser er et nytt satsingsområde i Regjeringens langtidsplan for forskning og utdanning.
Kilde: Forskningsrådet