Nå skal kyllingen spise blåskjell
Både bløtdelen og skallet til blåskjellet inneholder verdifulle næringsstoffer. Snart kan blåskjellprotein erstatte importerte råvarer som soya og maisgluten i kyllingfôr.
Nå skal kyllingen spise blåskjell
Fire nye prosjekter skal utvikle bærekraftige ingredienser til fôr. Foto: Forskningsrådet
BÆREKRAFT

Nå skal kyllingen spise blåskjell
Både bløtdelen og skallet til blåskjellet inneholder verdifulle næringsstoffer. Snart kan blåskjellprotein erstatte importerte råvarer som soya og maisgluten i kyllingfôr.
  23. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Norske husdyr og oppdrettsfisk skal spise fôr med lavt karbonavtrykk og gode næringsstoffer, skriver Forskningsrådet i en pressemelding.

Fire nye prosjekter får nå til sammen 54 millioner kroner for å utvikle nye fôrprodukter og gode løsninger fra idé til ferdig produkt.

Kan man spise blåskjell om vinteren?


I et av prosjektene skal Fiskå Mølle AS og Lerøy Ocean Forest etablere nye fôrråvarer basert på proteiner hentet fra blåskjell.

– Blåskjellprotein kan erstatte importerte proteinrike fôrråvarer som soya og maisgluten. Prosjektet dekker hele verdikjeden fra dyrking til fôring av kylling, skriver Forskningsrådet.

LES OGSÅ
Fra problemer til ressurser?


Prosjektet har fått 12 millioner kroner i støtte. Fiskå Mølle har beregnet at 1.000 tonn blåskjell tar opp 143 tonn nitrogen (protein), 1,15 tonn fosfor og 85 tonn karbon.

Forbruket av importert protein i soya og maisgluten til dyrefôr er rundt 42.000 tonn i året. Det betyr at det må dyrkes over 800.000 tonn blåskjell hvis alt dette skal produseres i Norge.

Kraftig økning av overfiske


De andre prosjektene som har fått støtte er Invertapro AS, som vil bruke insekter i en kostnadseffektiv produksjon av ingredienser til fiskefôr.

Nutrishell AS ser også til sjødyr og ønsker å finne en prosess som lar dem utnytte restråstoffet krabbeskall for å produsere fôr til torskeoppdrett.Gas 2 Feed AS har fått 23 millioner kroner i støtte til å utvikle teknologi som gjør det mulig å fremstille protein ved at mikroorganismer fanger opp og konverterer CO2 til et ernæringsprotein av høy kvalitet.

Utvikling av fôr med kortreiste, bærekraftige ingredienser er et nytt satsingsområde i Regjeringens langtidsplan for forskning og utdanning.

Kilde: ForskningsrådetANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Legg dykketuren til Flåm og Begonia

  Et dykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm blir virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS