I dag saksøkte de staten
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener tillatelsen til dumping av opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden bryter med EUs vanndirektiv.
I dag saksøkte de staten
Foto: Tor Bjarne Christensen
HAVMILJØ

I dag saksøkte de staten
Naturvernforbundet og Natur og Ungdom mener tillatelsen til dumping av opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden bryter med EUs vanndirektiv.
  15. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Staten har brukt feil oversettelse av direktivet og ikke fått med seg hvor strengt det er, skriver Naturvernforbundet og Natur og Ungdom i en pressemelding.

I dag stevnet de staten for brudd på EUs vanndirektiv.

Det er advokatfirmaet CMS Kluge som skal føre saken for miljøorganisasjonene. Søksmålet blir bygd på følgende rettslige innsigelser:

  • Tillatelsene bygger på en uriktig forståelse av EØS-rettslige miljøkrav
  • Det finnes et bedre alternativ som forvaltningen var forpliktet til å utrede og vurdere
  • Miljøkonsekvensene vil bli mer alvorlige enn det som er forutsatt i tillatelsene


Nordic Rutile har fått tillatelse til åpent dagbrudd med dumping av opptil 250 millioner tonn gruveavfall i Førdefjorden.

– En så voldsom forurensning av fjorden bryter klart med forbudet mot forringelse av vannkvaliteten, sier Gina Gylver, leder i Natur og Ungdom.

Gruvedumping: Derfor går de til sak


De to miljøorganisasjonene mener at staten har oversett strenge krav i to EU-direktiver og tillatt et svært naturødeleggende prosjekt selv om det finnes bedre alternativer til gruvedrift.

– Vi tror på full seier i denne saken. Staten har brutt gjeldende lovverk og tillatt et prosjekt som aldri bør få se dagens lys. Nå står en intakt vestlandsfjord med viktige gyteområder og lakseelver i fare for å bli ødelagt av gruveslam. Det kan vi ikke tillate, sier Gylver.

LES OGSÅ
Nordea trekker seg fra gruveprosjekt


I dag er den økologiske tilstanden i ytre del av Førdefjorden klassifisert som god. Det vil endre seg etter dumping av gruveavfallet.

En slik forringelse av vannkvaliteten er forbudt, ifølge EUs vanndirektiv.

– Skal det likevel tillates, må tiltaket være nødvending på grunn av «overriding public interests», slik det står i EU-direktivet, heter det i pressemeldingen.





I oversettelsen av direktivet skal dette vilkåret ha blitt utelatt. Naturvernforbunet og Natur og Ungdom mener at dette ikke betyr at norske myndigheter ikke er bundet av det.

– Vi vil hevde at tillatelsene bygger på en uriktig forståelse av de EØS-rettslige miljøkravene. Derfor er de ugyldige, sier advokat Amund Noss i CMS Kluge.



Havforskningsinstituttet har uttalt at den planlagte deponeringen av gruveavfall i Førdefjorden «vil føre til svært langvarig og betydelig økosystemforringelse og representerer etter vår vurdering ikke en bærekraftig bruk av fjorden».

– Her er vi på helt feil kurs. Det er bare Norge og Papua Ny-Guinea som tillater ny gruvedumping i sjøen. Alle andre land har sluttet, og det er det en veldig god grunn til, sier Gulowsen.

Kilde: Naturvernforbundet/Natur og Ungdom



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Rabatt på O2, helium og argon

    Norges Dykkeforbunds avtale med Nippon Gases gir medlemsklubbene og dykkeskoler med avtale rabatt på pustegasser og leie av flasker.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS