Vil åpne for fiske av pigghå
Pigghåen har vært fredet i over et tiår. Nå anbefales det fiske på haien, som er oppført som «sårbar» på den norske rødlisten.
Vil åpne for fiske av pigghå
HAIER

Vil åpne for fiske av pigghå
Pigghåen har vært fredet i over et tiår. Nå anbefales det fiske på haien, som er oppført som «sårbar» på den norske rødlisten.
  21. oktober 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Etter mange år med nullfiske gis det nå kvoteråd som åpner for fiske på haiartene pigghå og håbrann, skriver Havforskningsinstituttet.

Det er første gang siden 2009 at det internasjonale havforskningsrådet ICES anbefaler at det kan åpnes for fiske av pigghå i Nordøst-Atlanteren.

Pigghåen – vår vanligste hai


Kvoterådet fra ICEA åpner for at det kan fiskes inntil 17.353 tonn pigghå i 2023, og 17.855 tonn i 2024. Det betyr at over to millioner haier tas ut av økosystemet.

– Forvaltningen av pigghå gjennom de siste to tiårene er en suksesshistorie som viser at velrettede forvaltningstiltak kan bidra til gjenoppbygging av en nedfisket bestand, sier Claudia Junge.

LES OGSÅ
Så dårlig står det til med haiene


Hun er bestandsansvarlig for pigghå ved Havforskningsinstituttet og bestandskoordinator i ICES’ arbeidsgruppe for bruskfisk.

Fisket etter pigghå nådde toppen rundt 1950- og 1960-tallet og frem til 1990 ble det rapportert årlige landinger på 30.000–60.000 tonn i Nordøst-Atlanteren.

Håbrannen er en hvileløs jeger


Frem mot 2000-tallet ble bestanden gradvis redusert, helt til den var nede i omtrent 20 prosent av opprinnelig nivå.

Etter mange år med tiltak mener ICES at bestanden har kommet seg tilstrekkelig til at de nå tilrår fangstkvote på pigghå.Det nye kvoterådet anbefaler også en kvote på drøyt 200 tonn håbrann i året de neste to årene. Selv om ICES anbefaler fiske gjenstår det å se om Norge åpner for dette.

– Pigghå og håbrann er eksempler på at det er mulig å gjenoppbygge bestander også for arter med lang levetid og lavt reproduktivt utbytte. Det er oppmuntrende og gode nyheter, sier Junge.

Opprinnelig publisert 06.10.2022ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Snart søknadsfrist for dykkelederkurs

  Vil du jobbe med yrkesdykking? Dykkerutdanningen ved Høgskulen på Vestlandet arrangerer dykkelederkurs i Skålevik i Bergen i januar 2023. Søknadsfristen er 4. desember 2022.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Ta PADI Deep Diver i Halden

  Lurer du på hva som finnes nede i dypet? Da er kanskje emnekurset PADI Deep Diver noe for deg! Nå kan du lære dypere dykking på en trygg måte hos Halden Dykkersenter.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS