Slår alarm om Saltstraumen
Mengden fiskesnøre og mistede sluker er enorm i Saltstraumen Marine Verneområde. Nå ber de klima- og miljøminister Espen Barth Eide komme på banen før området blir fullstendig ødelagt.
Slår alarm om Saltstraumen
Foto: Vebjørn Karlsen
HAVMILJØ

Slår alarm om Saltstraumen
Mengden fiskesnøre og mistede sluker er enorm i Saltstraumen Marine Verneområde. Nå ber de klima- og miljøminister Espen Barth Eide komme på banen før området blir fullstendig ødelagt.
  10. september 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
På Facebook-siden Saltstraumen Marine Verneområde skriver undervannsfotograf Vebjørn Karlsen et åpent innlegg adressert til Espen Barth Eide, som vi gjengir nedenfor.

– Nå er det kommet dit at det er umulig å fjerne all forsøplingen. Vi godtar daglige dyretragerier i et vernet området, sier Karlsen til Dykking.

Fiskesnøre

Det er enorme menger fiskesnøre og sluker i Saltstraumen, og problemet bare øker. Foto: Vebjørn Karlsen


Til Espen Barth Eide.

Norge er så heldig å ha det spektakulære naturfenomenet verdens sterkeste malstrøm innenfor sine grenser, med et undervannsmiljø som er unikt i verdenssammenheng.

Hva gjør vi så med det? Vi forsøpler det.

Fiskesnøre

Forsøplingen i Saltstraumen tar livet av et ukjent antall fisk, krepsdyr og andre dyr. Mengden er så stor at dykkerne ikke makter å fjerne det. Foto: Vebjørn Karlsen


Søppel som ødelegger det vernede bunnlivet, forurensning som vil ligge der nede og drepe fisk, krabber og sjøfugl i flere hundre år framover.

Frivillige dykkere har i årevis fjernet sluker og fiskeliner etter fritidsfiske i Saltstraumen. Det er krevende og farlig å rydde havbunnen i verdens sterkeste malstrøm.

Fugl

– Dere som har et overordnet ansvar – vær så snill, gjør noe med dette, ber Saltstraumen Marine Verneområde. Foto: Vebjørn Karlsen


Nytt søppel tilføres hver eneste dag, det som fjernes er forsvinnende lite i forhold. Vi har kommet så langt at vi aldri får bukt med problemet fiskeliner og bly som forsøpler bunnen i Saltstraumen.

Det er ikke lenger mulig å restaurere verneområdet tilbake til status 2013, det året Saltstraumens bunnlevende skapninger ble vernet mot det som skjer nå.

Trollkrabbe

Utallige krepsdyr dør etter å ha satt seg fast i fiskesnøre i Saltstraumen. Foto: Vebjørn Karlsen


Det er heller ikke mulig å tilbakeføre Saltstraumen under vann tilbake til det det var før sommersesongen i år, 2022.

Det er en konstant økning i mengden forurensning, så enda verre blir det etter sesongen 2023.

LES OGSÅ
Verneområde ødelagt av veigrus


Vi har nå en ny forurensningsnormalitet hvert år, og den sprer seg til stadig nye områder av verneområdet.

Bodø kommune har et forurensningsansvar. Statsforvalteren i Nordland har et forvaltningsansvar av verneområdet. Espen Barth Eide, hvor er du? Er det ikke på tide å ta ansvar?

// Vebjørn Karlsen

Dykkere

Alle forstår at dette er ikke løsningen på problemet. Foto: Vebjørn Karlsen


Farlig å dykke


– Det er nå flere områder hvor det er farlig å dykke, fordi man veldig lett kan sette seg fast. Her må man ha minst én, helst to kniver eller kutteredskaper med seg, sier Karlsen.

Han har sendt en bekymringsmelding til Norges Dykkeforbund hvor han advarer mot faren for dykkere og viktigheten av å være forsiktig.– Lokalt er vi redde for at det kan føre til en dødsulykke. Skal man dykke i Saltstraumen må man forhøre seg med lokale for å få vite hvor det er trygt, sier Karlsen til Dykking.

Nå håper han klima- og miljøministeren kommer på banen med tiltak for å redde Saltstraumen og håndheve det marine verneområdet på en bedre måte.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Nudibranch Safari på Gulen i mars

  Nakensneglesafarien på Gulen Dykkesenter har vært arrangert siden 2010, og i mars er det igjen klart for workshop med dykkere, UV-fotografer og eksperter. Bli med du også!

ANNONSE:

Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Nitrox – det nyttigste emnekurset?

  Sertifikatet PADI Enriched Air Diver og nitrox som pustegass gir deg lengre bunntid og bedre sikkerhetsmargin. Ta det populære kurset hos Halden Dykkersenter i februar!
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS