Avdekket ulovlig salg av mosekuler
Mosekuler brukes ofte i akvarium og i glasskrukker som pynt, og de kan ha med seg skadelige sebramuslinger som kan gjøre stor skade i norsk natur.
Avdekket ulovlig salg av mosekuler
Bildet viser det som trolig var det første kjente tilfellet i Norge av en sebramusling som fulgte med som blindpassasjer på en mosekule til akvarium. Foto: Privat/Miljødirektoratet
FREMMEDE ARTER

Avdekket ulovlig salg av mosekuler
Mosekuler brukes ofte i akvarium og i glasskrukker som pynt, og de kan ha med seg skadelige sebramuslinger som kan gjøre stor skade i norsk natur.
  16. juni 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Virksomheten det gjelder har blitt pålagt å destruere mosekulene, skriver Miljødirektoratet i en pressemelding. De advarer mot ulovlig salg av mosekuler, som kan ha med seg den invaderende arten sebramusling.

Det var i fjor at Miljødirektoratet oppdaget det som trolig var det første kjente tilfellet av sebramusling som fulgte med en mosekule til et norsk akvarium.

LES OGSÅ
Slår alarm om sebramusling


Både mosekulen i seg selv og sebramuslingen er en fremmed art i norsk natur. Fremmede arter krever gyldig tillatelse fra Miljødirektoratet før innførsel.

Direktoratet har mottatt flere tips om virksomheter som selger mosekuler etter at saken ble omtalt i mediene, inkludert på Dykking.no.

Sebramusling

Sebramuslingen kan forårsake store skader. Nå har den dukket opp i Norge. Illustrasjonsfoto: Tom Britt/Flickr (CC-BY 2.0)


– Kontrollene vi har gjennomført på grunn av disse tipsene har avdekket flere brudd på regelverket. Vi ser alvorlig på dette, sier Mathieu Veulemans, seksjonsleder i Miljødirektoratet.

Sebramuslingen står på IUCNs liste over de 100 verste artene i verden. Den kan fortrenge lokale arter og tette igjen vannrør, og Artsdatabanken har vurdert at den har svært høy økologisk risiko i Norge.

Dårlig kjennskap til regelverket


Mosekuler brukes ofte i akvarium, men selges også i glasskrukker som pyntegjenstander hos hagesentre og i blomsterforretninger.

– Vi ser at det ikke er godt nok kjent i bransjen at virksomheter må søke om å importere mosekuler og andre fremmede arter. Vi kommer til å fortsette med informasjon og tilsyn på dette området, sier Veulemans.

Sebramusling

Sebramuslinger i en mosekule. Foto: Deborah Kornblut/USFWS (public domain)


Virksomheter som selger mosekuler blir pålagt å destruere lagerbeholdningen, og de må informere sine kunder om at de må destruere mosekulene.

– Dersom du ser mosekuler til salg på nett eller i fysiske butikker oppfordrer vi deg til å tipse Miljødirektoratet, sier Veulemans. I de mest alvorlige tilfellene vurderes overtredelsesgebyr eller politianmeldelse.



Det er svært viktig at mosekulene og/eller eventuelle følgeorganismer ikke spres i norsk natur, da de kan forårsake stor og uopprettelig skade.

Dersom du har mosekuler i akvariet ditt kan du lese om hvordan du skal destruere dem på www.miljodirektoratet.no.



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS