Stenger to fjorder for å rydde
I forbindelse med Fiskeridirektoratets årlige opprenskningstokt stenges Harøyfjorden og Midfjorden vest for Molde for fiske med faststående redskap dypere en 25 meter.

Foto: Fiskeridirektoratet
Stenger to fjorder for å rydde
I forbindelse med Fiskeridirektoratets årlige opprenskningstokt stenges Harøyfjorden og Midfjorden vest for Molde for fiske med faststående redskap dypere en 25 meter.
28. mai 2022
– Det er viktig at folk respekterer stengingen slik at vi kan gjøre en effektiv og grundig opprensiking, sier toktleder Bård Aarbakke fra Fiskeridirektoratet.

En detaljert oversikt over stengingen av de to fjordene finnes i kartløsningen Yggdrasil
Fiskeridirektoratet har inngått avtale om å leie inn to fartøy som skal foreta oppryddingen i de to fjordene.
– Det ene fartøyet skal sokne etter tapte krepseteiner. Det andre fartøyet er utstyrt med undervannsfarkost, og skal lete etter og rydde opp tapte teiner, garn og ruser, sier Aarbakke.
Video: Fiskeridirektoratet/YouTube
Målet er å ta opp tapt fiskeredskap som har blitt liggende igjen på havbunnen.
– Tapt fiskeredskap bidrar til forsøpling og kan fortsette å fiske i lang tid. Det fører til en skjult dødelighet av fisk og skalldyr, forklarer Aarbakke.

LES OGSÅ
Meld fra om tapt og funnet redskap
Ved årsskiftet ble det innført et nytt merkekrav for fritidsfiskere. Nå skal også selve teinen eller rusen merkes med navn og adresse.
– Dette kommer i tillegg til merking av flytevaket slik som tidligere. Vi ser at ikke alle har fått med seg dette nye kravet ennå, så vi oppfordrer alle til å følge dette fremover, sier Aarbakke.

Fjernet over 1.000 garn fra havbunnen
Kravet om merking gjør at eieren fortsatt er ansvarlig for fiskeredskapen når det er mistet i sjøen.
Når Fiskeridirektoratet rydder redskap, så brukes data innsamlet fra fiskerne selv. De melder enkelt i fra i egen app.
– Vi oppfordrer alle til å melde tapt fiskeredskap i Fritidsfiskeappen. Data om hvor tapt redskap står er en viktig forutsetning for å kunne rydde effektivt, slik som nå skal gjøres i Harøyfjorden og Midfjorden, sier Aarbakke.
Appen kan lastes ned i Google Play eller App Store.
Kilde: Fiskeridirektoratet
Opprinnelig publisert 24.05.2022