Kan dykkere fange sjøkreps?
Den siste tiden har vi fått flere spørsmål fra dykkere som lurer på om de har lov til å fange sjøkreps. Vi sjekket saken med Fiskeridirektoratet.

Foto: © Hans Hillwaert (CC BY-SA 4.0)
Kan dykkere fange sjøkreps?
Den siste tiden har vi fått flere spørsmål fra dykkere som lurer på om de har lov til å fange sjøkreps. Vi sjekket saken med Fiskeridirektoratet.
13. mai 2022
Den lever på bløtbunn fra 20–400 meters dyp, så det er ikke alle steder man finner den – men noen har tydeligvis gode forekomster der de bor.
Video: Vidar Skålevik/YouTube
Sjøkrepsen går under mange navn, og kalles både bokstavhummer, rekekonge, keiserhummer og jomfruhummer. På engelsk kalles den Norwegian lobster.
Men hvordan er det med reglene for fangst? De fleste tror det bare er lov å fange sjøkreps med teiner. Derfor sjekket vi med Fiskeridirektoratet.

LES OGSÅ
Nye krav til rømmingshull
– Vi viser til deres spørsmål om hvorvidt dykkere kan fange sjøkreps. I reguleringen av sjøkrepsfisket er det bruken av effektive redskaper som er særlig regulert, svarer direktoratet.
De opplyser at dette innebærer at det er fastsatt krav og begrensninger dersom det skal drives teine- eller trålfiske etter sjøkreps.

Husk minstemålet når du jakter
Når det gjelder dykking er det derimot ingenting som forhindrer at man kan fange sjøkreps, selv om det nok ikke er spesielt enkelt:
– Fisket etter sjøkreps med andre redskaper er ikke regulert. Det vil si at det er tillatt å fiske sjøkreps på andre måter innenfor de generelle reglene for fritidsfiske, skriver Fiskeridirektoratet.
Dykkere må som alle andre naturligvis forholde seg til fredningsbestemmelser, både nasjonale og lokale, og overholde minstemålet på det de fanger.
Sjøkreps kan fanges hele året, og minstemålet er 13 cm fra spissen av pannehornet til den bakre kanten av midtre svømmelapp.