Dørstokkart: Svartmunnet kutling
Dørstokkarter er arter som finnes i våre naboland, og som havforskerne forventer at kan dukke opp i Norge. En av dem er den svartmunnede kutlingen, som ligner på vanlig svartkutling.
Dørstokkart: Svartmunnet kutling
Svartmunnet kutling kan forveksles med svartkutling. Foto: University of Basel
FREMMEDE ARTER

Dørstokkart: Svartmunnet kutling
Dørstokkarter er arter som finnes i våre naboland, og som havforskerne forventer at kan dukke opp i Norge. En av dem er den svartmunnede kutlingen, som ligner på vanlig svartkutling.
  24. november 2022
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Svartmunnet kutling er en storvokst kutling som kan bli opptil 25 cm lang. Den er så langt ikke registrert i Norge, skriver Artsdatabanken.

På listen over fremmede marine arter er den omtalt som en «dørstokkart» – en art som finnes i våre naboland og som forskerne forventer at kan dukke opp langs Norskekysten.

LES OGSÅ
Disse artene venter forskerne på


Den svartmunnede kutlingen (Neogobius melanostomus) hører naturlig hjemme i området rundt Svartehavet og det Kaspiske hav, men har spredt seg til en rekke land i Europa og til Nord-Amerika.

Arten dukket opp i Østersjøen på 1990-tallet, og det er gjort flere observasjoner i Sverige. Den nærmeste etablerte bestanden finnes i Gøteborg havn.

Svartmunnet kutling

Svartmunnet kutling funnet i Sverige. Foto: Leon Green Ekelin (CC BY 4.0)


– Av våre stedegne kutlinger er svartmunnet kutling beslektet med svartkutling (Gobius niger) og artene kan lett forveksles, opplyser Artsdatabanken.

Et kjennetegn er den mørke flekken på den første ryggfinnen. Hos svartmunnet kutling sitter flekken i bakkant av ryggfinnen, mens den hos svartkutling sitter i fremkant.Svartmunnet kutling er en svært tolerant og tilpasningsdyktig art som kan leve i mange ulike livsmiljøer, både i elver, innsjøer og i saltvann langs kysten.

Som oftest finner man den på grunt vann i områder med sand eller steinbunn. På vinterstid trekker den gjerne ned mot dypere vann, på ca. 30 meters dyp.

Har du sett en uvanlig fisk?


Det er med andre ord bare å holde øynene åpne, spesielt hvis man dykker på østsiden av ytre Oslofjord nedover mot svenskegrensen.

Finner du en stor, mørk kutling med flekken i bakkant av den store ryggfinnen er det bare å melde fra om funnet på Dugnad for Havet.


Dugnad for Havet
Har du funnet noe du tror er en fremmed art, eller noe du ikke vet hva er for noe? Havforskningsinstituttet vil gjerne ha rapporter om fremmede arter, uvanlige funn og sjeldne fiskearter.

Registrer funnRegistrer funn

Se funnSe funn

Siden dykkerne har en unik mulighet til å oppdage nye marine arter kan nettopp dine observasjoner være av stor verdi!

Les mer på www.dugnadforhavet.no


Opprinnelig publisert 20.03.2022ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Dykk i verdens kraftigste malstrøm

  Saltstraumen byr på noen av de heftigste dykkeopplevelsene som finnes – ikke bare i Norge, men i hele verden. Det er ganske enkelt noe eget med verdens sterkeste malstrøm.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Legg dykketuren til Flåm og Begonia

  Et dykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm blir virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS