Kråkeboller er en delikatesse
Kråkeboller regnes av gourmetkokker som noe av det beste havet har å by på. De piggete delikatessene er på sitt beste om høsten og vinteren – og de skal helst spises rå.
Kråkeboller er en delikatesse
Foto: Troms Kråkeboller/Bent Raanes Sørensen
GOURMET

Kråkeboller er en delikatesse
Kråkeboller regnes av gourmetkokker som noe av det beste havet har å by på. De piggete delikatessene er på sitt beste om høsten og vinteren – og de skal helst spises rå.
  3. februar 2024
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Drøbakkråkebollen blir omtrent 10 centimeter i diameter. Den er vanlig på grunt vann, men har blitt funnet så dypt som 1.200 meter, skriver nettstedet Smak av Kysten.

De har en flott sesongkalender som viser når forskjellige typer fisk og skalldyr er i sesong, og supplerer med informasjon og oppskrifter.

LES OGSÅ
Dumpsterdiving i Indre Oslofjord


Innmaten i kråkebollene består av fem gonader, som er eggstokker hos hunnene og testikler hos hannene – og det er disse som spises.

Kråkebollene gyter om våren, og det betyr at gonadene er tomme utover sommeren. Kvaliteten er derfor best om om høsten og vinteren.

Grønn kråkebolle

Foto: Christian Skauge/Smak av Kysten


Gonadene har en søtlig smak og spises rå, gjerne som topping på en nigirisushi bit. Den kan også serves som en liten rett i seg selv.

Kråkebolle brukes også som ingrediens i sauser og eggeretter, og kan gjøre fiskeskuppe fyldigere både på smak og konsistens. Den kjøres da i med stavmikser like før servering.

LES OGSÅ
Kan vi ha både kråkeboller og tareskog?


Det er registrert 16 ulike kråkebollearter i Norge. De to vanligste hos oss er den røde og den grønne kråkebollen. Begge kan spises, men det er den grønne som regnes som en delikatesse.

Kommersiell høsting av ville bestander av kråkeboller foregår ved dykking, og for dykkere og fridykkere er det å plukke med seg noen kråkeboller en enkel sak.

Grønn kråkebolle

Foto: Christian Skauge


Den grønne kråkebollen ble beskrevet av den danske naturalisten Otto Friedrich Müller i 1776, og fikk det latinske navnet Strongylocentrotus droebachiensis.

På norsk kaller vi den «Drøbakkråkebolle», men tross navnet finnes den langs hele kysten. Særlig i Finnmark er det enorme forekomster.





– Kråkebollen er proppfull av enzymer og vitaminer som er bra for deg, skriver NRK, og foreslår denne oppskriften på lekkert kråkebolle-snacks:

  • Klipp av bunnen på kråkebollen med en saks, ta ut rognen med en teskje og legg den til tørk
  • Dandér rognen rå på en tynn kjeks, og legg tynne strimler med nori (sushi-tang) på toppen
  • Drypp over noen dråper sitron og server fersk


Her er noen oppskrifter: Sushi med kråkeboller, fylt kråkebolle, kråkebollesmør og kråkebolle med eggerøre. Du finner flere på nett!







ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Nord-Sulawesi – et dykkeparadis

    Indonesia er verdenskjent for sitt unike marine liv, og for mange står Lembeh Strait, Bunaken nasjonalpark og Bangka Island øverst på listen. Critters@Lembeh og Murex gir deg den ultimate dykkereisen – Passport to Paradise.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS