Under vil lagre levende sjømat
Norges Forskningsråd har bevilget finansiering til et innovasjonsprosjekt i regi av restauranten Under. Formålet er å utvikle et konsept for levendelagring av marine arter.
Foto: Restaurant Under
Under vil lagre levende sjømat
Norges Forskningsråd har bevilget finansiering til et innovasjonsprosjekt i regi av restauranten Under. Formålet er å utvikle et konsept for levendelagring av marine arter.
22. desember 2021
– FoU-leverandører er i tillegg til Akvaplan-niva, Møreforskning, SINTEF Ocean og Hausvik Havlab, skriver førstnevnte i en pressemelding.
Under beholder Michelin-stjernen
Den overordnede ideen med prosjektet er å utvikle et nytt fleksibelt flerartskonsept for langtidslagring av levende sjømat.
– Målsettingen med systemet er å sikre god dyrevelferd, ivareta mattrygghet, og levere god produktkvalitet, skriver Akvaplan-niva.
LES OGSÅ
68 millioner kroner til havprosjekter
Konseptet vil være egnet for å etablere bufferlager og levere ferske råvarer til spesielle høytider parellelt med kontroll på miljøbetingelsene for ulike dyregrupper.
Systemet skal være fleksibelt med tanke på tilpasning i både større permanente fasiliteter og mindre mobile containerbaserte lagringsenheter nært fangstområdene.
Husk minstemålet på kamskjell
Kunnskapen fra prosjektet vil også gi grunnlag for bedre tilpasning av transportcontainere for levende sjømat.
Innovasjonen i prosjektet skal gjøre det mulig å levere flere produkter for å oppnå tilfredsstillende volum og lønnsomhet samt betjene kunder som etterspør et variert utvalg av nisjeprodukter.
Dette kan kun oppnås gjennom å utvikle fleksible løsninger for både kort- og langtidslagring av flere marine arter.
For mange av de aktuelle artene, spesielt innen dyregruppen bløtdyr, pigghuder og tifotkreps, finnes det per i dag ikke slike systemer.
Kilde: Akvaplan-niva.