Flott natur på havbunnen i Stavanger
Havforskningsinstituttet har dokumentert sårbare naturtyper som svamphager og sjøfjærbunn på havbunnen i Stavanger kommune. Nå er dataene tilgjengelige på digitale kart.
Flott natur på havbunnen i Stavanger
Reirskjell på en fjellvegg på 238 meters dyp i Boknafjorden. Foto: Havforskningsinstituttet
HAVFORSKNING

Flott natur på havbunnen i Stavanger
Havforskningsinstituttet har dokumentert sårbare naturtyper som svamphager og sjøfjærbunn på havbunnen i Stavanger kommune. Nå er dataene tilgjengelige på digitale kart.
  Av Beate Hoddevik, Havforskningsinstituttet
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Vi visste at disse artene lever her, men det var overraskende å finne så mye flott undervannsnatur og så store områder med svamphager og sjøfjærbunn at vi kunne definere naturtyper, sier Frithjof Moy.

Han forklarer at det finnes naturtyper i havet på samme måte som på land, som for eksempel «gammel granskog».

Svamp

I løpet av livet filtrerer svamp store mengder vann. De lever av organiske partikler de tar opp fra vannet, og slipper ut renere vann enn den tar inn. Foto: Havforskningsinstituttet


Arbeidet med å filme og dokumentere livet på 500 m2 av havbunnen utenfor Stavanger har tatt omtrent ett år.

Nå er dataene gjort tilgjengelige på digitale kart som viser utbredelsen av sårbare og verdifulle naturtyper etter nasjonale og internasjonale kriterier.

Sjøtre

Et sjøtre filmet på 318 meters dyp i Boknafjorden. Sjøtre er en type korall. Foto: Havforskningsinstituttet


Pilotprosjektet «Marine grunnkart i kystsonen» er et samarbeid mellom Havforskningsinstituttet, Kartverket og Norges geologiske undersøkelse.

– De nye kartene viser sannsynlig forekomst av naturtypene «svamphager» og «sjøfjærbunn». I tillegg er det et kart som viser hvilke sårbare og verdifulle arter som er observert i kartleggingen av havbunnen, sier han.
Kart: Marine grunnkart i kystsonen, NiN 2.0


Det er etablert et helt nytt system for naturkartlegging i Norge, kalt «Natur i Norge» (NiN). De nye kartene følger dette systemet.

– Kartene skal bidra til å styrke kunnskapsbasert planlegging for forvaltning og næring, og dermed sikre at vekst i blå næringer kan være bærekraftig, sier Moy.

Svamp

Det er mange arter av svamper i havet. Noen arter, som denne griseøresvampen, danner en naturtype som kalles svamphage på fjell og stein. Foto: Havforskningsinstituttet


– Siden kartleggingen vår er basert på videofilming av havbunnen, får vi også observasjoner av søppel som tapte fiskeredskaper, plast, metall, glass, gummi, sanitære produkter, tauverk med flere, sier forsker Vivian Husa.

Observasjonene kan brukes som underlag i forbindelse med opprydning av havbunnen, og for å øke kunnskapen om hvilke områder langs kystsonen som er sterkt forsøplet.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • – Vi gjør service for alle dykkere

    Gass og Pusteservice i Drøbak er ikke bare et servicesenter for bransjen – de tar også imot ventilsett og flasker fra dykkere. Kanskje det er på tide med litt vedlikehold?

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta Advanced-kurs hos OFDS

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på neste PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS