Slik vedlikeholder du dykkekniven
Kniven er ikke bare til jakt, den er også viktig for sikkerheten slik at man kan kutte seg løs hvis man vikler seg inn i et snøre eller noe under vann. Her er noen tips til vedlikehold.
Slik vedlikeholder du dykkekniven
VEDLIKEHOLD

Slik vedlikeholder du dykkekniven
Kniven er ikke bare til jakt, den er også viktig for sikkerheten slik at man kan kutte seg løs hvis man vikler seg inn i et snøre eller noe under vann. Her er noen tips til vedlikehold.
  18. november 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Dykkekniver kommer i utallige varianter fra digre Rambokniver med kart, kompass og sementblander i skaftet, til små uunnseelige redskaper som festes i webbingen eller på BCD'en.

Noen bruker kniven til jakt, mens andre bare har den med som sikkerhet for å kunne kutte fiskesnører og gamle garn. UV-jegere foretrekker ofte en liten kniv med skarp spiss.

Dykkekniver

Et utvalg gamle dykkekniver fra en auksjon. Foto: Liveauctioneer.com


Dykkekniver leveres i kvaliteter, men felles for alle er at de trenger godt vedlikehold dersom du ønsker å sikre at kniven får lang levetid og hindre korrosjon.

Knivens største fiende er naturligvis saltvann. Selv om kniven er av rustfritt stål eller titan vil det tære på kniven om den ikke skylles godt i ferskvann etter bruk.

Det er også viktig å la kniven tørke før den plasseres i sliren.

Frivannsliv

Det er ikke mye du trenger for å gi kniven litt kjærlighet. Foto: Frivannsliv


Dykkekniven er et verktøy, og den skal brukes – men ikke på hva som helst: Hvis du bruker kniven på metall, stein eller liknende kan det skade eggen.

Du risikerer også at det oppstår en reaksjon mellom kniven og metallet den kommer i kontakt med som kan føre til korrosjon/rust på selv rustfrie dykkekniver.

Frivannsliv

Et utvalg moderne dykkekniver. Foto: Frivannsliv


Nye dykkekniver er som regel satt inn med et tynt lag fett eller silikon. Dersom du regelmessig påfører et nytt lag hindrer du saltvannet å komme i direkte kontakt med metallet.

Dette kan øke levetiden på dykkekniven betydelig, så det er lurt å ha litt GearAid silikon eller annet fett beregnet på kniver i utstyrskassen.

Tre tips for å redde en rusten kniv

Kniv
Du skulle kanskje ønske du hadde lest dette for lenge siden?

Fortvil ikke om du har en dykkekniv som ser ut til å være klar for kassering – Frivannsliv foreslår denne metoden:

  1. Vask knivbladet grundig med et vaskemiddel. Du kan også legge kniven i eddik for så å drysse bakepulver over knivbladet. La denne blandingen virke en times tid før du rengjør bladet og fortsetter med neste steg
  2. Nå har du fjernet løse partikler, salt og annet løst materiale fra knivbladet, nå skal du fjerne rusten. Finn en klut og fukt den godt med et oljeprodukt som WD-40, vaselin eller lignende, Pakk kniven godt inn i kluten og la den ligge noen timer slik at oljen trekker inn i de rustne områdene. Etter et par timer gnikker du av den rusten som er løsnet og gjentar prosessen dersom det er mer rust som må fjernes. Du kan bruke myk stålull til jobben dersom kluten ikke gjør jobben.
  3. Bruk en ren fille til å tørke kniven helt ren, og du er ferdig. Hvis knivbladet er sløvt bruker du et bryne eller en knivsliper. Når du er er fornøyd med resultatet påfører du silikon eller fett.


Kilde: Frivannsliv


Eddik og tålmodighet


Har du forresten lagt merke til at det første stedet en dykkekniv pleier å ruste er der det er stemplet inn «stainless steel» på bladet? Er det ikke typisk!

Som nevnt over kan eddik være nyttig for å redde en rusten kniv. Se hva Vidar Skålevik fikk til med en kniv han fant på bunnen:





Et eldgammelt verktøy


Kniver har utviklet seg fra enkle verktøy av bein, stein og flint, og har eksistert i minst 2,5 millioner år. I dag brukes moderne materialer som rustfritt stål og titan.

Perledykkere i Indiahavet og Stillehavet og svampdykkere i Middelhavet har benyttet seg av kniver siden oldtiden, og den er et selvsagt tilbehør for yrkesdykkere.



Visste du forresten at det engelske ordet knife kommer fra gammelnordisk knifr?

Knivens dag markeres ikke offisielt i Norge, så vi har brukt den amerikanske dagen som unnskyldning for å legge ut denne saken i dag. I Sverige markeres knivens dag torsdag før påskeaften.

The Frogmen

Dykkekniven har lenge hatt en sentral plass i populærkulturen – særlig i amerikanske actionserier.


Kilder: Frivannsliv, WeDive.no



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS