Slik vedlikeholder du dykkekniven
Kniven er ikke bare til jakt, den er også viktig for sikkerheten slik at man kan kutte seg løs hvis man vikler seg inn i et snøre eller noe under vann. Her er noen tips til vedlikehold.
Slik vedlikeholder du dykkekniven
VEDLIKEHOLD

Slik vedlikeholder du dykkekniven
Kniven er ikke bare til jakt, den er også viktig for sikkerheten slik at man kan kutte seg løs hvis man vikler seg inn i et snøre eller noe under vann. Her er noen tips til vedlikehold.
  13. mars 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Dykkekniver kommer i utallige varianter fra digre Rambokniver med kart, kompass og sementblander i skaftet, til små uunnseelige redskaper som festes i webbingen eller på BCD'en.

Noen bruker kniven til jakt, mens andre bare har den med som sikkerhet for å kunne kutte fiskesnører og gamle garn. UV-jegere foretrekker ofte en liten kniv med skarp spiss.

Dykkekniver

Et utvalg gamle dykkekniver fra en auksjon. Foto: Liveauctioneer.com


Dykkekniver leveres i kvaliteter, men felles for alle er at de trenger godt vedlikehold dersom du ønsker å sikre at kniven får lang levetid og hindre korrosjon.

Knivens største fiende er naturligvis saltvann. Selv om kniven er av rustfritt stål eller titan vil det tære på kniven om den ikke skylles godt i ferskvann etter bruk.

Det er også viktig å la kniven tørke før den plasseres i sliren.

Frivannsliv

Det er ikke mye du trenger for å gi kniven litt kjærlighet. Foto: Frivannsliv


Dykkekniven er et verktøy, og den skal brukes – men ikke på hva som helst: Hvis du bruker kniven på metall, stein eller liknende kan det skade eggen.

Du risikerer også at det oppstår en reaksjon mellom kniven og metallet den kommer i kontakt med som kan føre til korrosjon/rust på selv rustfrie dykkekniver.

Frivannsliv

Et utvalg moderne dykkekniver. Foto: Frivannsliv


Nye dykkekniver er som regel satt inn med et tynt lag fett eller silikon. Dersom du regelmessig påfører et nytt lag hindrer du saltvannet å komme i direkte kontakt med metallet.

Dette kan øke levetiden på dykkekniven betydelig, så det er lurt å ha litt GearAid silikon eller annet fett beregnet på kniver i utstyrskassen.

Tre tips for å redde en rusten kniv

Kniv
Du skulle kanskje ønske du hadde lest dette for lenge siden?

Fortvil ikke om du har en dykkekniv som ser ut til å være klar for kassering – Frivannsliv foreslår denne metoden:

 1. Vask knivbladet grundig med et vaskemiddel. Du kan også legge kniven i eddik for så å drysse bakepulver over knivbladet. La denne blandingen virke en times tid før du rengjør bladet og fortsetter med neste steg
 2. Nå har du fjernet løse partikler, salt og annet løst materiale fra knivbladet, nå skal du fjerne rusten. Finn en klut og fukt den godt med et oljeprodukt som WD-40, vaselin eller lignende, Pakk kniven godt inn i kluten og la den ligge noen timer slik at oljen trekker inn i de rustne områdene. Etter et par timer gnikker du av den rusten som er løsnet og gjentar prosessen dersom det er mer rust som må fjernes. Du kan bruke myk stålull til jobben dersom kluten ikke gjør jobben.
 3. Bruk en ren fille til å tørke kniven helt ren, og du er ferdig. Hvis knivbladet er sløvt bruker du et bryne eller en knivsliper. Når du er er fornøyd med resultatet påfører du silikon eller fett.


Kilde: Frivannsliv


Eddik og tålmodighet


Har du forresten lagt merke til at det første stedet en dykkekniv pleier å ruste er der det er stemplet inn «stainless steel» på bladet? Er det ikke typisk!

Som nevnt over kan eddik være nyttig for å redde en rusten kniv. Se hva Vidar Skålevik fikk til med en kniv han fant på bunnen:

Et eldgammelt verktøy


Kniver har utviklet seg fra enkle verktøy av bein, stein og flint, og har eksistert i minst 2,5 millioner år. I dag brukes moderne materialer som rustfritt stål og titan.

Perledykkere i Indiahavet og Stillehavet og svampdykkere i Middelhavet har benyttet seg av kniver siden oldtiden, og den er et selvsagt tilbehør for yrkesdykkere.Visste du forresten at det engelske ordet knife kommer fra gammelnordisk knifr?

Knivens dag markeres ikke offisielt i Norge, så vi har brukt den amerikanske dagen som unnskyldning for å legge ut denne saken i dag. I Sverige markeres knivens dag torsdag før påskeaften.

The Frogmen

Dykkekniven har lenge hatt en sentral plass i populærkulturen – særlig i amerikanske actionserier.


Kilder: Frivannsliv, WeDive.noANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Øker sikkerheten i havna

  En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Ta grunnkurs i dykking på Smøla

  Bare Dykk arrangerer CMAS * grunnkurs hos Nekton Diving på Smøla. Benytt sjansen til å ta dykkekurs i unike omgivelser og få en flott start på dykkekarrieren.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS