12 millioner til haiforskning
Havforskningsinstituttet har fått 12 millioner fra Forskningsrådet til undersøkelser av tre sårbare haiarter og deres habitater i Norge: Pigghå, håbrann og brugde. Hjelp Havets Haier applauderer satsingen.
12 millioner til haiforskning
Foto: Fredrik Myhre, Hjelp Havets Haier
HAIER

12 millioner til haiforskning
Havforskningsinstituttet har fått 12 millioner fra Forskningsrådet til undersøkelser av tre sårbare haiarter og deres habitater i Norge: Pigghå, håbrann og brugde. Hjelp Havets Haier applauderer satsingen.
  7. juli 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
– Ved hjelp av sporing og modeller skal forskerne blant annet undersøke hvordan haiene blir påvirket av klimaendringer og menneskelig aktivitet som fiskeri og oppdrett, skriver Havforskningsinstituttet.

Pigghåen er en mystisk hai, og en av tingene forskerne vet for lite om hvor den føder ungene sine. Det forsøker haiforsker Claudia Junge hos Havforskningsinstituttet å finne ut av.

Vær på utkikk etter brugde i sommer


Hun leder prosjektet «Sharks on the Move» hos Havforskningsinstituttet, og de har blant annet tatt i bruk satelittmerking av høygravide pigghåer for å finne ut hvor «fødestuen» er.

– For å finne smartere måter å bygge opp bestanden på må vi finne ut hvordan vi kan beskytte de viktige, gravide hunnene, sier Junge til Hi.no.



Nylig var dykkere på plass på Reve på Jæren for å oppleve pigghå på nært hold. Video: Glenn Ivar Tønnessen/YouTube


Nå får Havforskningsinstituttet 12 millioner kroner fra Forskningsrådet for å lære mer om både pigghå, håbrann og brugde.

De tre artene er truet på grunn av et historisk overfiske, og er i dag fredet. Likevel tas det fortsatt mye som bifangst, spesielt av pigghå.

– Pigghåen er en av de mest utrydningstruede artene i norske farvann, sier marinbiolog Fredrik Myhre, leder i organisasjonen Hjelp Havets Haier.

FAKTA OM PIGGHÅ
  • Global utbredelse i tempererte områder på den nordlige og sørlige halvkule
  • Vokser sakte og blir sent kjønnsmoden
  • Føder levende unger, men i snitt bare sju om gangen
  • Går gravide i opptil to år


  • Går i tette stimer sammen med artsfrender av samme kjønn/alder
  • Tidligere en stor bestand og verdifullt fiskeri
  • Bestanden ble kraftig nedfisket frem mot 2000-tallet
  • Fredet i Norge og EU siden 2005, med jevn økning i bestanden


Han har dykket med pigghå på Reve på Jæren hver sommer siden 2012. Der samler det seg tusenvis av pigghå i tareskogen noen uker om sommeren hvert år.

– Bestanden ser ut til å vokse litt, men bifangst er fortsatt et problem, sier han.

– Vi i Hjelp Havets Haier er veldig godt fornøyd med at haier endelig ser ut til å prioriteres litt når det gjelder forskning. Dette har vi jobbet lenge for. Vi trenger mye mer kunnskap om de utrydningstruede haiartene våre for å kunne ta bedre vare på dem, sier han til Dykking.

LES OGSÅ
Halvparten av norske haier er utrydningstruet


Forskerne på Havforskningsinstituttet jobber nå med å oppdatere bestandsstatusen for pigghå, håbrann og brugde.

Nasjonalt skal det gjøres en ny rødlistevurdering, mens det internasjonalt lages en ny og mer omfattende vurdering av Det internasjonale havforskingsrådet (ICES).

Du kan lese mer om status for haiene i Norge på lenken nedenfor.




ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • GPS AS holder kurs i trykkprøving

    Trykkprøving av dykkeflasker er helt nødvendig og skal gjøres med faste intervaller. Nå kan du lære hvordan det gjøres hos Gass og Pusteservice i Drøbak.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta PADI Open Water i Halden

    Hvis vil begynne å dykke, så er det første skrittet å ta et PADI Open Water grunnkurs. Hos Halden Dykkersenter kan du lære å nyte verden under vann neste uke!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS