Slik tar du vare på glidelåsen
Det er veldig kjedelig med lekk drakt, og derfor lønner det seg å ta godt vare på glidelåsen. Gi den litt smøring og kjør den frem og tilbake noen ganger, så holder den lenger!
Slik tar du vare på glidelåsen
Glidelåser kommer i mange varianter. Foto: Dive Rite
UTSTYRSTIPS

Slik tar du vare på glidelåsen
Det er veldig kjedelig med lekk drakt, og derfor lønner det seg å ta godt vare på glidelåsen. Gi den litt smøring og kjør den frem og tilbake noen ganger, så holder den lenger!
  18. februar 2023
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Først og fremst bør du sjekke at glidelåsen ikke har noen brudd. Har den det kan du like godt spare deg arbeidet med å smøre og levere drakten på service.

Deretter fjerner du løse og «bustete» tråder langs tennene. Disse kan du brenne vekk med en lighter, men vær forsiktig så du ikke smelter for mye.

Glidelås

Ser glidelåsen din slik ut? Da kan det hende at den rett og slett må skiftes ut. Foto: Peter Southwood/Wikipedia (CC BY-SA 4.0)


Sjekk også at glidelåsen er ren og fjern eventuell sand og skitt med litt varmt vann og en tannbørste.

Når alt er rent er du klar for å smøre glidelåsen – men pass på at den er helt tørr. Smører du en våt glidelås vil ikke fettet feste seg skikkelig.

Produkter

Det finnes mange produkter for å smøre glidelåsen på markedet. Les bruksanvisningen og smør ofte.


Husk at glidelåsen har små tenner på baksiden, og disse må også smøres! Vognen som åpner og lukker glidelåsen går jo på begge sider, og slitasjen er ofte større bak enn foran.

Det finnes egne spesialprodukter man kan kjøpe, slik som Zip Tech, Zipper-Ease og McNett Zip Care, eller man kan bruke bivoks. I et nødsfall kan man også bruke et stearinlys.

  • Gjør glidelåsen ren om det trengs
  • Brenn bort løse tråder
  • Smør glidelåsen med voks
  • Åpne og lukke glidelåsen et par ganger
  • Den skal gli jevnt og uten motstand


Fordelen med en del av produktene du kan kjøpe er at de er mykere enn voks, slik at du kan ta litt på tommel- og pekefinger og smøre begge sider samtidig. Noen har også en egen påføringsbørste.

Uansett hva du bruker holder det med å påføre litt fett eller voks – det trengs ikke store mengder, dette vil bare tiltrekke seg sand og skitt. Det er viktigere å smøre ofte enn mye.

Glidelås

Ikke glem at glidelåsen på våtdrakten også kan ha godt av litt vedlikehold.


Når du har smurt glidelåsen kjører du vogna frem og tilbake et par ganger for å fordele fettet og kjenne etter at alt glir jevnt og problemfritt.

Husk også å sjekke glidelåsen på våtdrakten din, selv om disse ikke er like utsatt for slitasje. Det er likevel kjedlig om de sitter fast når du skal bruke drakten.

Glidelås

Ta godt vare på glidelåsen, så varer den i mange år. Det kan være kostbart å skifte glidelås, spesielt på tørrdrakter. Foto: eBay


Tørket salt kan gjøre at glidelåsen kiler seg. Dette kan du som regel løsne med litt lunkent vann med litt eddik og en gammel tannbørste. Gir du glidelåsen litt pleie vil den fungere problemfritt i mange år!

I de senere årene har har det blitt vanligere med glidelåser av plast. Har du en YKK Aquaseal glidelås kan vi anbefale denne guiden fra Santidiving.com.



Den moderne glidelåsen ble patentert av den svensk-amerikanske ingeniøren Gideon Sundback, under navnet «hook-less fastener» i 1913.

Liknende patenter hadde eksistert siden midten av 1850-årene, men han regnes som den moderne glidelåsens far.

Ikke glem eventuelle glidelåser på våtsokker/boots, bager, computerbokser og annet – du kan like godt ta alle når du først er i gang.



ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

  • Øker sikkerheten i havna

    En ny serie bryggelys fra Wee Marine AS skal øke sikkerheten i havneanlegg. Ett års utvikling ligger bak serien, som har fått navnet No1. Lysene er konstruert for å tåle store påkjenninger – og for å redde liv på mørke dager og kvelder.

ANNONSE:

ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

  • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
  • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
  • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
  • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
  • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
  • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
  • DYKKEREISE: Ponza i Italia
  • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
  • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Ta grunnkurs i dykking på Smøla

    Bare Dykk arrangerer CMAS * grunnkurs hos Nekton Diving på Smøla. Benytt sjansen til å ta dykkekurs i unike omgivelser og få en flott start på dykkekarrieren.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020-22 Forlaget Dykking AS