Kartlegging av sjøbunnen er i gang
Samarbeidsprosjektet «Marine grunnkart i kystsonen» starter nå arbeidet med å kartlegge sjøbunnen helt inn til fjæresteinene tre steder langs Norskekysten.
Kartlegging av sjøbunnen er i gang
Kartleggingen har startet i Kvænangen i Troms. Foto: Christian Skauge
HAVFORSKNING

Kartlegging av sjøbunnen er i gang
Samarbeidsprosjektet «Marine grunnkart i kystsonen» starter nå arbeidet med å kartlegge sjøbunnen helt inn til fjæresteinene tre steder langs Norskekysten.
  19. april 2021
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Havforskningsinstituttet, Norges geologiske undersøkelse (NGU) og Kartverket samarbeider om prosjektet. Pilotområdene er Stavanger, Ålesund og Giske i Møre og Romsdal og Kvænangen og Skjervøy i Troms og Finnmark.

– Det blir en nordnorsk oppstart på det store nasjonale samarbeidet for å samle inn, dele kunnskap og data om den verden som ligger under vannflaten, skriver Havforskningsinstituttet.

LES OGSÅ
Bevilger millioner til kartlegging under vann


Kartleggingen skal resultere i naturkart som viser det biologiske mangfoldet i det marine undervannslandskapet. Dette er viktig for å unngå at for eksempel dumping av steinmasser ødelegger undersjøisk sårbar natur.

– Med ny, oppdatert kunnskap kan for eksempel akvakulturanlegg plasseres utenfor sårbare svamphager, står det i en artikkel på hi.no.

LES MER: – Bra for både koraller og oppdrettere


Kartene skal vise dybder og bunntyper som slam, sand, grus, blokk og fjell, og skal bidra til å sikre bærekraftig bruk og utvikling av kystsonen, uten å forringe havets økosystemer.

Områder med forurensning av tungmetaller og organiske miljøgifter skal også legges inn i kartene.

Målet er at de marine grunnkartene i kystsonen skal gjøres tilgjengelig for alle, til ethvert formål. De kan også bli til nytte for dykkere – ikke minst med tanke på at det sikkert vil bli funnet en del vrak.

LES OGSÅ
Verneområde ødelagt av veigrus


– Vi vet fortsatt egentlig overraskende lite om hvordan havbunnen vår ser ut langs norskekysten, selv om det har vært gjort mye kartlegging de siste årene, uttalte kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) nylig i forbindelse med kartlegging av en rekke norske havner.

I arbeidet bruker forskerne multistråleekkolodd, sedimentekkolodd, sedimentprøvetakere, droner, videorigg og en fjernstyrt undervannsfarkost (ROV). Tre forskningsfartøyer deltar i prosjektet.

F/F Kristine Bonnevie

Forskningsfartøyet «Kristine Bonnevie» er et av fartøyene som deltar i arbeidet med kartleggingen. Foto: Erlend Astad Lorentzen/Havforskningsinstituttet (CC BY-SA 4.0)


Betydningen av marine grunnkart i kystsonen fremgår også i den ferske stortingsmeldingen Data som ressurs. Datadreven økonomi og innovasjon – Meld. St. 22. (2020-2021), som regjeringen la frem 26. mars.

Kilde: Havforskningsinstituttet

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis intro til uv-jakt og sanking

    Vil du komme i gang med undervannsjakt eller sanking av skjell, krabber og annen sjømat? Bli med på et gratis webinar hvor Martin Helseth forteller deg mer!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Bli med – ta PADI AOWD i helgen

    Har du tatt grunnkurs i dykking? Ta et skritt videre og bli med på et PADI Advanced Open Water Diver-kurs hos Oslofjorden Dykkesenter! Neste kurs starter allerede i morgen 22. mars.
Siste videoer:
Annonse:
ANNONSE:
Annonse:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2024 Forlaget Dykking AS