Endelig forbud mot engangsplast
Fra 3. juli 2021 forbys en rekke engangsartikler av plast, blant annet plastbestikk, kopper, tallerkener og sugerør. Målet er å få ned plastforsøplingen og utnytte ressursene bedre.
Endelig forbud mot engangsplast
Foto: Christian Skauge
MILJØ

Endelig forbud mot engangsplast
Fra 3. juli 2021 forbys en rekke engangsartikler av plast, blant annet plastbestikk, kopper, tallerkener og sugerør. Målet er å få ned plastforsøplingen og utnytte ressursene bedre.
  15. mars 2021
☒   ANNONSE:
– Vi bruker alt for mye unødvendig engangsplast som havner i naturen eller på gata. På strendene langs norskekysten plukkes det store mengder av slike plastgjenstander hvert år, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn i en pressemelding.

Forbudet mot engangsartikler av plast blir innført som følge av et EU-direktiv. Norge har støttet dette, og det innføres samtidig som i alle andre land i EØS-området.

LES OGSÅ
1,5 milliarder munnbind i havet


Det har vært kjent lenge at forbudet ville komme, og mange produsenter og importører har derfor allerede begynt å fase ut de produktene som blir forbudt 3. juli 2021.

Produktene det gjelder, er bestikk, tallerkener, sugerør, ballongpinner, rørepinner og bomullspinner i plast, samt matbeholdere, drikkebegre og drikkevaremballasje av isopor.

Når disse plastartiklene forbys kan det redusere forbruket med 1,9 milliarder enheter eller 3.600 tonn årlig i Norge. Forbudet gjelder ikke for bomullspinner og sugerør til bruk som medisinsk utstyr.

LES OGSÅ
Dømt til fengsel for plastforurensning


– Formålet er å forebygge og redusere miljøpåvirkningen fra enkelte plastprodukter, herunder redusere og forebygge marin forsøpling og spredning av mikroplast, heter det i den nye forskriften.

Du kan lese hele forskriften på Lovdata.no.

– Selv om det meste av engangsplasten blir håndtert i avfallssystemet og ikke kommer på avveie, vil forbudet redusere forsøpling og skader på dyreliv og miljø. Det er dessuten dårlig utnyttelse av ressurser å bruke et produkt bare én gang, sier Rotevatn.Marin forsøpling er både et lokalt, nasjonalt og globalt problem, som krysser landegrenser og havområder. For å få endelig bukt med det, trenger vi internasjonalt samarbeid og en egen global avtale.

Norge har arbeidet systematisk gjennom flere år for en ny global avtale for å hindre plastforurensning. Flere og flere land slutter seg til Norges forslag.

Norge arbeider på mange internasjonale arenaer mot plastforurensningen, samtidig som de nasjonale tiltakene styrkes.

Kilde: Regjeringen

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS