200.000 tapte redskaper i Skagerrak
Trolig ligger det flere hundretusen tapte fiskeredskaper i plast under overflaten langs norskekysten. Havforskningsinstituttet fante nesten tusen teiner på et år bare i Raet nasjonalpark utenfor Arendal.
200.000 tapte redskaper i Skagerrak
Foto: Liv Eva Kirkesæther, Havforskningsinstituttet
SPØKELSESFISKE

200.000 tapte redskaper i Skagerrak
Trolig ligger det flere hundretusen tapte fiskeredskaper i plast under overflaten langs norskekysten. Havforskningsinstituttet fante nesten tusen teiner på et år bare i Raet nasjonalpark utenfor Arendal.
  8. mars 2021, Handelens Miljøfond
☒   ANNONSE:
– Hver fjerde teine fisket aktivt, og kan ha gjort det i mange år. Disse teinene driver rovfangst på livet i havet, sier Rasmus Hansson, daglig leder i Handelens Miljøfond.

Spøkelsesfiske er et alvorlig miljøproblem. Tapte fiskeredskap laget i plast blir liggende på havbunnen og fortsetter å fange dyr fordi plast ikke brytes ned.

Sjøkreps

Foto: Liv Eva Kirkesæther, Havforskningsinstituttet


Det som typisk skjer er at et dyr fanges av teinen. Dyret fungerer så som åte for større dyr som deretter blir fanget, og slik fortsetter det.

– Gjenglemte fiskeredskaper i plast utgjør hundretusener av naturstridige, nesten evigvarende dødsfeller for dyr til havet. De bare dreper og dreper, feil dyr og til ingen nytte og i massevis, sier Rasmus Hansson.

Stadig flere fisk og andre dyr som ute i naturen lett skulle smette unna, fanges i gamle teiner og blir mat for krabber og sjøstjerner.

– Et enormt miljøproblem

Havforskningsinstituttet og samarbeidspartner Green-Bay AS fikk støtte av Handelens Miljøfond til å gjøre grundige undersøkelser av tilfeldig valgte områder for å beregne tetthet av og totalt antall redskap.

Dette fant de på et år i Raet Nasjonalpark:

Teiner928
Ruser92
Garn112
Liner9
Totalt1.142

– Vi fant at tettheten av spøkelsesredskaper er størst på 30 til 60 meters dyp, hvor det er 140 tapte redskap per kvadratkilometer. Det tilsvarer omtrent et fiskeredskap per område på størrelse med en fotballbane, sier Susanna Huneide Thorbjørnsen, forsker ved Havforskningsinstituttet.

Raet nasjonalpark utgjør seks prosent av et totalareal med havdybde på 0–90 meter i Skagerrak.

LES OGSÅ
Fikk kontrakt på viktig plastrydding


– Hvis dette området er representativt for de andre kystområdene i Skagerrak, vil vi forvente at det ligger opp til 200.000 spøkelsesredskaper bare langs kysten i Skagerrak, sier Rasmus Hansson.

– Det skal ikke mye fantasi til for å tenke seg til de mengdene tapte fiskeredskap vi trolig har langs Norges langstrakte kystlinje. Teiner og andre fiskeredskaper i plast utgjør et enormt miljøproblem, legger han til.

Spøkelsesteiner

Foto: Liv Eva Kirkesæther, Havforskningsinstituttet


Havet får juling

Havforskningsinstituttet har undersøkt tilfeldig valgte områder i Raet Nasjonalpark for å kunne beregne hvor mye spøkelsesredskap som finnes på havbunnen.

De har også registrert fangst for å kunne beregne hvor mange dyr som står fanget i spøkelsesredskapen.

– Tallene er ingen hyggelig lesning. Til enhver tid står det rundt 6.500 krabber, 2.900 fisk og 500 hummer fanget bare i Raet nasjonalpark, forteller Thorbjørnsen.

LES RAPPORTEN
Tiltak mot spøkelsesfiske i Raet nasjonalpark


– Havet er i dag utsatt for en rekke belastninger, som klimaendringer, miljøgifter og overfiske. Havet får alt for mye juling, og trenger ikke enda en belastning som ødelegger for marint liv, sier Rasmus Hansson.

– Vi må få vekk unødvendig dreping i stor skala, som kommer av at vi etterlater teiner i havet. Tapte fiskeredskap er bare et eksempel på plastens mange miljøproblemer, og vi må få dem vekk, sier han.

Artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Handelens Miljøfond. Den ble først publisert på Handelensmiljofond.no 20. januar 2021.


ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS