Bare tre land tillater gruvedumping
Listen over land som tillater gruvedumping i sjøen blir stadig kortere. Norge er nå ett av kun tre land som fortsatt sier ja til den omstridte driftsformen.

Bare tre land tillater gruvedumping

– Jeg har aldri sett en så ødelagt natur som i Jøssingfjorden, sier undervannsfotografen Erling Svensen.
HAVMILJØ

 

Bare tre land tillater gruvedumping
Listen over land som tillater gruvedumping i sjøen blir stadig kortere. Norge er nå ett av kun tre land som fortsatt sier ja til den omstridte driftsformen.
  3. mars 2021, Tor Bjarne Christensen, Naturvernforbundet
☒   ANNONSE:
– Dette begynner å bli veldig flaut, men det er også alvorlig. Vi befinner oss midt i en naturkrise hvor vi mister arter i rekordtempo. Norge kan ikke gå baklengs inn i fremtiden på denne måten, sier Silje Ask Lundberg, leder i Naturvernforbundet.

I løpet av fjoråret ga Regjeringen grønt lys til dumping av gruveavfall både i Førdefjorden og Repparfjorden. Begge prosjektene vil medføre betydelig forurensning og ramme livet i fjordene hardt.

Det er nå kun tre kun tre land som tillater dette. Indonesia vedtok nylig å si nei til ny gruvedrift med sjødeponi. Chile har vedtak om å slutte med dette innen 2023.

Da gjenstår bare Papua Ny-Guinea og Tyrkia som sammen med Norge tillater den forurensende avfallshåndteringen.

– Nå er det på høy tid at Regjeringen innser hvor skadelig gruveavfall er for livet i havet. Verden forlater denne industripraksisen, snart er Norge det eneste landet som tillater direkte forurensning av sårbare fjorder. Dette kan vi ikke akseptere, sier Ask Lundberg.

LES OGSÅ
Fakta om Nussirs gruve ved Repparfjorden


Hun viser til at Erna Solberg leder Det internasjonale havpanelet, som påpeker hvor viktig det er å stanse forurensningen fra land. I tillegg har Norge fått en lederrolle det internasjonale havforskningstiåret.

– Skal Norge ha noen troverdighet i det internasjonale miljøarbeidet, kan vi ikke være et av de få landene som dumper gruveavfall i sjøen. Vi forventer at miljøpartiet Venstre nå stanser denne ødeleggende praksisen, sier Ask Lundberg.

Repparfjorden

Repparfjorden i Finnmark skal bli dumpingplass for gruveavfall, har Regjeringen bestemt. Foto: Marion Palmer/Naturnervforbundet


Alvorlige negative konsekvenser

I juni 2020 fikk gruveselskapet Nordic Mining driftstillatelse på Engebø, med åpent dagbrudd og hvor kjemikalieholdige restmasser skal dumpes i Førdefjorden.

Å deponere gruveavfall i Førdefjorden vil ha alvorlige negative konsekvenser for naturen i fjorden, ifølge statens egne marinfaglige rådgivere i Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet.

LES OGSÅ
Førdefjorden – en forurensningsskandale


– Det er helt uakseptabelt å dumpe millioner av tonn med gruveavfall i Førdefjorden. I tillegg til store mengder slam og partikler, inneholder gruveavfallet farlige miljøgifter, sier Anne-Line Thingnes Førsund, styremedlem i Naturvernforbundet i Sogn og Fjordane.

Hun påpeker at Havforskningsinstituttet gang på gang har frarådet å dumpe gruveavfall i Førdefjorden og at protestene fra fiskeri-, sjømat-, reiselivsnæringen og miljøorganisasjonene har vært sterke og vedvarende, slik også den folkelige protesten mot å ødelegge fjorden er.

– Dette er et svært risikabelt eksperiment. Det sier seg selv at vi ikke kan behandle fjordene våre på denne måten, sier Thingnes Førsund.

Demonstrasjon

Ungdom fra Finnmark demonstrerer foran Stortinget mot dumping av gruveavfall til Repparfjorden. Foto: Svein Lund/Naturvernforbundet


I Finnmark har Regjeringen godkjent gruveselskapet Nussirs planer om å bruke Repparfjorden som deponi for gruveavfall. Hvert år skal det slippes ut to millioner tonn tungmetallholdig gruveslam, rett ut i sjøen.

Gruvedriften vil ramme livet i fjorden, fiskeri og den samiske reindriften i området.– At man tillater dette i en nasjonal laksefjord henger ikke på greip. Tillatelsen gis på tvers av faglige råd og advarsler. Dette er å fremme en skitten industripolitikk, der man prioriterer kortsiktig økonomisk gevinst foran hensynet til naturverdier og ressurser som varer evig, hvis man forvalter de rett, sier Ask Lundberg.

Artikkelen er gjengitt med tillatelse fra Naturvernforbundet. Den ble først publisert på Naturvernforbundet.no 15. februar 2021.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.


Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Spar penger på Aqua Lung LEG3ND

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS