Mye dykking i TV-serien «Slaveriet»

Dokumentarserien «Slaveriet» med Samuel L. Jackson byr på mye dykking – og et innblikk i et mørkt kapittel av historien. Det dukker også opp en norsk overraskelse.

Mye dykking i TV-serien «Slaveriet»
Foto: Skjermdump fra serien

DOKUMENTARMye dykking i TV-serien «Slaveriet»

Dokumentarserien «Slaveriet» med Samuel L. Jackson byr på mye dykking – og et innblikk i et mørkt kapittel av historien. Det dukker også opp en norsk overraskelse.

  31. januar 2021
☒   ANNONSE:
TV-serien forteller historien om over 300 års slavetrafikk over Atlanterhavet fra Afrika til den nye verden. Ikke alle skipene kom frem, og det er nettopp dette serien fokuserer på.

– Vi snakker alltid om de skipene som krysset Atlanteren, men aldri om de som ikke kom frem, sier Samuel L. Jackson. Over 12 millioner slaver ble solgt fra Afrika til Amerika. To millioner av dem omkom i skipsforlis.

De tre programlederne Samuel L. Jackson, Afua Hirsch og Simcha Jacobovici forteller en brutal historie blottet for menneskeverd når de følger slavenes reise fra Vest-Afrika til Brasil, Karibia eller USA.

Seerne får bli med når dykkere og marinarkeologer fra organisasjonen Diving with a Purpose leter etter og undersøker vrak av slaveskip på havets bunn. Serien er spilt inn blant annet i Afrika, Karibia, Surinam, USA, Brasil og Portugal.

– Dette er et skipsvrak og et gravsted. Men det er også et åsted, sier en av dykkerne.

Enslaved

Vraket av «The Home» i Lake Michigan. Foto: Skjermdump fra serien


Mye dykking

Vrakene forteller historien fra et annet og til nå lite utnyttet perspektiv, og gir interessante ledetråder som kaster lys over hittil ukjente sider av slavehandelen.

Faktisk inneholder serien så mye dykking at britiske The Guardian kritiserer den for nettopp dette.– [...] the shipwreck evidence does add a fascinating new element. And the divers who search for it are certainly brave and do great work. But the extended clips of their exploits [...] look not only at their aims, but at their detailed conversations, their machinery, and their technical decision-making, skriver avisen.

Midt i blinken for dykkere, med andre ord!

Enslaved

Foto: Skjermdump fra serien


Skibladner som slaveskip

Episoden «Motstanden» byr også en norsk overraskelse – hjuldamperen Skibladner dukker opp som stand-in for «The Niagara», et skip som ble brukt til å frakte rømte slaver over Lake Michigan på midten av 1800-tallet.

Skibladner

Foto: Skjermdump fra serien


– Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte, sa direksjonsformann i Oplandske Dampskipselskap Bjørn Blichfeldt til NRK – bildebruken kom nemlig som en overraskelse.

Den påkostede serien er solgt til 130 land, og går på NRK. De 6 episodene er tilgjengelige på Nett-TV frem til 14. desember 2021.ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS