Leter etter vrak på bunnen av Mjøsa
Et nytt forskningsprosjekt skal undersøke bunnen av Mjøsa. Ingen vet nøyaktig hvor dyp Norges største innsjø er eller hva som kan skjule seg på bunnen. Kanskje et vikingskip? Det er faktisk ikke umulig!
Leter etter vrak på bunnen av Mjøsa
Vraket av D/S Dølen ligger i elva Vorma, like sør for utløpet av Mjøsa ved Minnesund. Foto: Christian Skauge
VRAK

Leter etter vrak på bunnen av Mjøsa
Et nytt forskningsprosjekt skal undersøke bunnen av Mjøsa. Ingen vet nøyaktig hvor dyp Norges største innsjø er eller hva som kan skjule seg på bunnen. Kanskje et vikingskip? Det er faktisk ikke umulig!
  9. desember 2020
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Det ligger mange sunkne skip, båter, lastebiler og ammunisjon på bunnen av Mjøsa, mye av det dumpet med vilje helt siden krigens dager.

– Nå skal et nytt forskningsprosjekt kartlegge hva som finnes i dypet, skriver Gemini.no.

LES OGSÅ
Gjorde utrolig vrakfunn ved en tilfeldighet


Det ikke bare ting fra krigens dager å finne på bunnen av innsjøen – sjansene er faktisk også til stede for å finne spor etter vikingskip, ifølge forskningsnettstedet.

I forrige uke begynte forskere fra NTNU i Gjøvik og Trondheim arbeidet med en detaljert kartlegging for å se etter historiske forlis, bilvrak, dumpet ammunisjon eller andre miljøfarer i utvalgte områder i Mjøsa.

Middelaldervrak

I 2007 fant dykkere et middelaldervrak i Mjøsa. En C14-datering viste at det stammet fra perioden 1520–1650. Foto: Christian Skauge


Mjøsa er med sine 368 km2 Norges største innsjø – men ingen vet med sikkerhet hvor dyp den er. Det er bare gjord dybdemålinger i 15 prosent av innsjøen, og 450 meter er det største dypet som er målt.

Det er mye historie og kulturhistorie knyttet til Mjøsa, og det finnes mange historiske spor på bunnen av innsjøen.

LES OGSÅ
Spennende vrakfunn i Randsfjorden


Nå tar forskerne i bruk undervannsdroner med sensorer og kamera for å hente opp informasjon fra dypet.

De har med seg en AUV, fem Blueeye ROV'er og en større arbeids-ROV, samt et multistråle ekkolodd fra Kongsberg Maritime som er i stand til å lage høyoppløselige 3D-modeller av sjøbunnen.

Harr

Mjøsa har også et spennende dyreliv. Harren er lett gjenkjennelig på sin lange og høye ryggfinne, og bli opptil 60 cm lang og veie 3,5 kilo.


Det blir spennende å se forskerne de finner på bunnen. I forbindelse med bygging av Mjøsbrua tidlig på 80-tallet rapporterte en dykker at han hadde sett «en veldig, veldig lang robåt» på bunnen. Den var ca. 20 meter lang.

– Funn av middelalderskip ville virkelig være en innertier, det ville være fantastisk! Men det tør vi ennå ikke håpe på, sier prosjektleder Øyvind Ødegård, seniorforsker i marin arkeologi ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Olsenbanden

Olsenbanden-bilen ble funnet av dykkere i 2017. Foto: Geir-Inge Fjeld Jacobsen


I april 1940 gikk en norsk militærkolonne med flere lastebiler, personbiler og en buss gjennom isen og sank til bunns. Dette er et ett av stedene hvor forskerne skal sende ned rotober for å hente opp informasjon.

I 2017 fant dykkere fra Mjøsen Dykkerklubb vraket av en Opel som ble brukt under innspillingen av den første Olsenbanden-filmen i 1969. Vraket lå på 40 meters dyp utenfor Mengshol ved Gjøvik.



Det er mange som er involvert og deltar i kartleggingen. Mjøsmuseet er en viktig samarbeidspartner, det samme er Gjøvik kommune og de andre kommunene omkring Mjøsa, Norsk maritimt museum og Mjøsen Dykkerklubb.

Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) skal også være interessert i å delta med utstyr på senere tokt.

Kilde: Gemini.no



ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

  • Gratis webinar for rustne dykkere

    Er det lenge siden du var i vannet? Er du litt usikker på teorien? Da bør du melde deg på Frivannslivs gratis oppfriskningskurs for deg som dykker med flasker på ryggen.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Vraksafari på Gulen Dykkesenter

    Drømmer du om å oppleve store vrak fra andre verdenskrig? I området ved munningen av Sognefjorden ligger det mye spennende – ikke gå glipp av muligheten i år!
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS