Leter etter vrak på bunnen av Mjøsa
Et nytt forskningsprosjekt skal undersøke bunnen av Mjøsa. Ingen vet nøyaktig hvor dyp Norges største innsjø er – og heller ikke hva som kan skjule seg på bunnen. Kanskje spor av et vikingskip? Det er faktisk ikke umulig!

Vraket av D/S Dølen ligger i elva Vorma, like sør for utløpet av Mjøsa ved Minnesund. Foto: Christian Skauge
KARTLEGGING
Leter etter vrak på bunnen av Mjøsa
Et nytt forskningsprosjekt skal undersøke bunnen av Mjøsa. Ingen vet nøyaktig hvor dyp Norges største innsjø er – og heller ikke hva som kan skjule seg på bunnen. Kanskje spor av et vikingskip? Det er faktisk ikke umulig!
Det ikke bare ting fra krigens dager å finne på bunnen av innsjøen – sjansene er faktisk også til stede for å finne spor etter vikingskip, ifølge forskningsnettstedet.
I forrige uke begynte forskere fra NTNU i Gjøvik og Trondheim arbeidet med en detaljert kartlegging for å se etter historiske forlis, bilvrak, dumpet ammunisjon eller andre miljøfarer i utvalgte områder i Mjøsa.

I 2007 fant dykkere et middelaldervrak i Mjøsa. En C14-datering viste at det stammet fra perioden 1520–1650. Foto: Christian Skauge
Størst – men hvor dyp?
Mjøsa er med sine 368 kvadratkilometer Norges største innsjø – men ingen vet med sikkerhet hvor dyp den er. Det er bare gjord dybdemålinger i 15 prosent av innsjøen, og 450 meter er det største dypet som er målt.
Det er mye historie og kulturhistorie knyttet til Mjøsa, og det finnes mange historiske spor på bunnen av innsjøen. Nå tar forskerne i bruk undervannsdroner med sensorer og kamera for å hente opp informasjon fra dypet.
De har med seg en AUV, fem Blueeye ROV'er og en større arbeids-ROV, samt et multistråle ekkolodd fra Kongsberg Maritime som er i stand til å lage høyoppløselige 3D-modeller av sjøbunnen.

Mjøsa har også et spennende dyreliv. Harren er lett gjenkjennelig på sin lange og høye ryggfinne, og bli opptil 60 cm lang og veie 3,5 kilo.
Veldig, veldig lang robåt
Det blir spennende å se forskerne de finner på bunnen. I forbindelse med bygging av Mjøsbrua tidlig på 80-tallet rapporterte en dykker at han hadde sett «en veldig, veldig lang robåt» på bunnen. Den var ca. 20 meter lang.
– Funn av middelalderskip ville virkelig være en innertier, det ville være fantastisk! Men det tør vi ennå ikke håpe på, sier prosjektleder Øyvind Ødegård, seniorforsker i marin arkeologi ved NTNU Vitenskapsmuseet.
I april 1940 gikk en norsk militærkolonne med flere lastebiler, personbiler og en buss gjennom isen og sank til bunns. Dette er et ett av stedene hvor forskerne skal sende ned rotober for å hente opp informasjon.

Olsenbanden-bilen ble funnet av dykkere i 2017. Foto: Geir-Inge Fjeld Jacobsen
Mjøsen Dykkerklubb er med
Det er mange som er involvert og deltar i kartleggingen. Mjøsmuseet er en viktig samarbeidspartner, det samme er Gjøvik kommune og de andre kommunene omkring Mjøsa, Norsk maritimt museum og Mjøsen Dykkerklubb. Forsvaret er også interessert i å delta med utstyr på senere tokt.
I 2017 fant dykkere fra Mjøsen Dykkerklubb vraket av en Opel som ble brukt under innspillingen av den første Olsenbanden-filmen i 1969. Vraket lå på 40 meters dyp utenfor Mengshol ved Gjøvik.
Du kan lese hele saken på Gemini.no.