Sverige går med på nye undersøkelser

Etter press fra estiske myndigheter og de pårørende går svenske myndigheter med på å gjøre nye undersøkelser av vraket av M/S Estonia. Dette kan også inkludere dykking.

Sverige går med på nye undersøkelser

Skjermdump fra dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt». Foto: Dplay/Monster

VRAK



Sverige går med på nye undersøkelser

Etter press fra estiske myndigheter og de pårørende går svenske myndigheter med på å gjøre nye undersøkelser av vraket av M/S Estonia. Dette kan også inkludere dykking.

  2. desember 2020
☒   ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:

Den svenske havarikommisjonen vil analysere skroget til passasjerfergen «Estonia» for å finne ut av hvordan det nyoppdagede hullet i skroget oppstod, skriver VG.

Hullet ble oppdaget og av et filmteam fra Discovery Channel, og offentliggjort i dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt» som nylig gikk på Dplay og TVNorge.

Det er foreløpig uvisst når og hvordan hullet oppstod, og om det hadde noen konsekvenser for synkeforløpet.

M/S Estonia

Ble ulykken forårsaket av at baugvisiret falt av – eller var det noe annet som skjedde? Foto: Skjermdump fra Dplay



Omstridt etterforskning

852 mennesker omkom da bilfergen M/S Estonia sank i Østersjøen i 1994, og forliset har vært omgitt av konspirasjonsteorier og mistanker. Mange av de etterlatte føler at de ikke har fått svar på hva som egentlig skjedde.

Rapporten fra den internasjonale havarikommisjonen JAIC (Joint Accident Investigation Commission) som konkluderte med at ulykken skyldtes at baugvisiret falt av har blitt kritisert fra flere hold.

Mange reagerte kraftig på at vraket ikke ble hevet, eller at de omkomne ikke ble hentet opp. Kritikerne fikk ikke mindre vann på mølla da svenske myndigheter ville dekke til vraket.

M/S Estonia

Et massivt hull ble oppdaget på styrbord side av vraket i september 2019. Foto: Skjermdump fra Dplay



Kan bli nye dykk på vraket

Etter at det nye hullet på 1,5 x 4 meter ble oppdaget på styrbord side av vraket i forbindelse med produksjon av dokumentaren, har forliset igjen har preget nyhetsbildet.

Nylig besøkte Estlands havarikommisjon Sverige. Sammen med sine svenske kolleger fikk de se gjennom råfilmmaterialet fra dokumentaren. Nå er svenskene villige til å gå med på nye undersøkelser av vraket.

– Når det gjelder spørsmålet om fremtidige dykk, så langt har vi ikke kommet enda. Men vi utelukker ingenting, sier stedfortredende generaldirektør Jonas Bäckstrand i den svenske havarikommisjonen til Sveriges Radio.

M/S Estonia

I første omgang skal det gjøres metallurgiske undersøkelser og en analyse av skrogkonstruksjonen. Foto: Skjermdump fra Dplay



Fant flere hull i skroget

Overfor den svenske avisen Expressen bekrefter Linus Andersson, som var med og filmet dokumentaren, at de fant ytterligere et hull i skroget på Estonia som ikke ble vist på TV.

– Jeg kan forstå at noen synes det er dumt at vi ikke tok med den andre skaden i dokumentaren. Men alle eksperter har fått tilgang på materialet og kom frem til at det ikke er vesentlig. Vi har ikke hemmeligholdt noe, sier Andersson til SVT Väst.

Filmskaperne har i det siste også fått kritikk for sitt arbeid. Det svenske magasinet Filter kaller dokumentaren et «blendverk» og mener at det ikke har fremkommet noe nytt i saken.

Dette til tross for at medlemmer i havarikommisjonen sier de ikke har kjent til skaden og hullet i skroget.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

PADI er verdens største utdanningsorganisasjon med omtrent 135.000 instruktører og divemastere verden over. De fleste dykkesentrene i Norge utdanner dykkere etter PADIs modell - du finner en oversikt i bransjeregisteret.

 

 

 

Annonsørinnhold:

  • Gratis grunnkurs i fridykking

    Vil du begynne med fridykking, men har ikke fått tatt kurs? Kanskje du har kjøpt en utstyrspakke? Nå kan du lære det viktigste og få svar på dine spørsmål hos Frivannsliv.

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

  • Hold varmen når du dykker

    Det er fortsatt vinterkaldt i sjøen og viktig å sørge for å holde seg skikkelig varm. Det kan du gjøre med Santi elektriske varmesystemer fra Fue.no.
Siste videoer:
ANNONSE:
ANNONSE:
Facebook
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
logo
Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 



Avmelding fra nyhetsvarsler
© 2023 Forlaget Dykking AS