Hjelp en forsker på manetenes dag

Tone Falkenhaug hos Havforskningsinstituttet jobber med maneter, og forsøker å finne ut mer om den lille klamremaneten Gonionemus vertens. Det passer fint å hjelpe henne i dag, siden det er manetenes dag!

Hjelp en forsker på manetenes dag
Klamremanet, Gonionemus vertens.

MARINBIOLOGIHjelp en forsker på manetenes dag

Tone Falkenhaug hos Havforskningsinstituttet jobber med maneter, og forsøker å finne ut mer om den lille klamremaneten Gonionemus vertens. Det passer fint å hjelpe henne i dag, siden det er manetenes dag!

  3. november 2020
Maneter er en av de eldste dyregruppene i havet, og har eksistert i minst 500 millioner år – kanskje mye lenger. De brenner og stikker, men de er også vakre og interessante.

Til tross for alderen er det mye vi ikke vet om maneter. En av dem som vil vite mer er forsker Tone Falkenhaug på Havforskningsinstituttet. Hun er spesielt interessert i klamremaneten, Gonionemus vertens.

– Særlig når det gjelder maneter, er dykkeobservasjoner av stor verdi. Det blir ikke helt det samme å fange disse skjøre dyrene med trål og håv, sier hun til Dykking.Klamremaneten har en svært spesiell måte å bevege seg på: Den svømmer noen kraftige tak, før den sprer tentaklene og flyter urørlig i vannet. Video: Vichigh Marine/YouTube


Har vært i Norge i 100 år

Klamremaneten Gonionemus er observert sporadisk i norske havområder helt siden 1920-tallet. Først i Oslofjorden, og deretter i Trondheimsfjorden og langs vestlandet.

Mange dykkere har nok sett denne artige krabaten uten å vite at den er en sjeldenhet.

Tidligere het maneten Gonionemus murbachii, men etter en revisjon har den endret navn til Gonionemus vertens. I eldre bøker vil man derfor finne den under det første navnet, mens i f.eks. siste utgave av Dyreliv i havet har dette blitt oppdatert.


Vil gjerne ha vevsprøver

– Det vi lurer på nå, er om det har skjedd en ny introduksjon de siste årene, av en ny «populasjon». Vi er derfor interesserte i vevsprøver for å analysere DNA. Dersom noen i dykkemiljøet vil hjelpe med dette er det kjempefint! Maneten må i så tilfelle fikseres på ren sprit, sier Falkenhaug.

Glassmaneter

Glassmaneter i akvariet i Genova. Foto: Christian Skauge


Hvis du ser klamremaneten er det altså bare å sørge for å få tatt noen fine bilder av den, før du forsiktig samler den inn i en plastpose eller ved hjelp av en tom halvlitersflaske av plast.

Har du ikke sprit tilgjengelig kan maneten til nød legges i en ren plastpose og fryses snarest mulig, før du kontakter Tone Falkenhaug på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den..

Bor du i Bergen kan du også oppbevare maneten levende i sjøvann og levere den direkte til Havforskningsinstituttet.

Periphylla

Å se kronemaneten Periphylla periphylla under vann er en fantastisk opplevelse (fotomontasje).


Bli med på Dugnad for Havet!

Gjennom Havforskningsinstituttets nye prosjekt «Dugnad for Havet» har det blitt mye enklere for dykkere og undervannsfotografer å bidra til forskernes arbeid.

De er spesielt interessert i observasjoner fra dykkere, siden de ofte finner arter som ingen andre ser og har en unik mulighet til å ta bilder og samle inn materiale.

Hvis du har funnet noe rart, uvanlig eller sjeldent vil forskerne gjerne vite om det! Du kan bidra til forskningen ved å registrere funnene dine på www.dugnadforhavet.no.


Se funn
Registrer funn

Udødelige og giftige

Vi har mange spennende arter av maneter i norge, og det er langt mer å lete etter enn brennmaneten – som jo dykkere stort sett prøver å unngå. Har du sett begermanet, kompassmanet eller kronemanet?

Selv om manetene ikke har skjelett, blod, hjerte eller hjerne er de svært fascinerende og ganske avanserte. Noen av dem er udødelige og kan til og med kan snu aldringsprosessen!

Lar mer om maneter:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

 

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


 

Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS