6 tips for å redusere luftforbruket

Synes du luftforbruket er for høyt? Må du ofte avslutte dykket før buddyen er tom, eller før du egentlig har lyst? Fortvil ikke – her får du noen tips som gjør at du bruker mindre luft.

6 tips for å redusere luftforbruket

UTSTYRSTIPS6 tips for å redusere luftforbruket

Synes du luftforbruket er for høyt? Må du ofte avslutte dykket før buddyen er tom, eller før du egentlig har lyst? Fortvil ikke – her får du noen tips som gjør at du bruker mindre luft.

  18. oktober 2020
Det kan være irriterende å alltid være den som først må signalisere at flasken snart er tom, selv om det ikke er noen konkurranse om å være lengst mulig nede. Safety first!

Du kan selvfølgelig dykke med en større flaske, men hvis du allerede har riktig størrelse er ikke dette noen god løsning. Du må heller ikke «sparepuste» – da ender du bare opp med hodepine etter dykket.

1. Dykk mer

Jo mer erfaring du får, desto mindre luft vil du bruke. Det har mest med å finne den gode følelsen å gjøre, og den kommer etter hvert som du får mer erfaring og bruker mindre tid og oppmerksomhet på utstyret. Det tar litt tid, men når du er komfortabel under vann bruker du også mindre luft.

2. Dykk litt grunnere

Det fleste vet at jo dypere man dykker, jo mer luft bruker man. Men vet du hvor stor forskjellen er? På 20 meters dyp bruker man tre ganger så mye luft som man gjør på overflaten! Hvis du legger deg et par meter grunnere enn buddyen kan du utlikne forskjellen, og du slipper å stresse.

3. Svøm rolig

Ta det med ro under vann, og ikke stress. Det er ikke noen svømmekonkurranse! Jo roligere du tar det, jo mindre luft bruker du. Det blir som forskjellen på å gå og løpe – ikke bli andpusten under vann. Når du beveger deg sakte vil du også oppdage at du ser mye mer spennende på dykkene dine.

4. Vær riktig avveid

Ikke ta for mye bly! Hvis du er for tung må du fylle mer luft i vesten eller drakten for å kompensere. Det koster litt luft i seg selv, og det økte volumet gjør at du får større motstand og må bruke mer krefter for å komme deg fremover. Det er også vanskeligere å holde seg nøytral, og dette fører til unødvendig tømming og fylling.

5. Vær strømlinjeformet

Jo mindre «dingeldangel» du har hengende på vesten, jo lettere glir du gjennom vannet. Mindre mostand betyr at du bruker mindre krefter – og dermed bruker du mindre luft. Hvis du har manometer og kompass i et konsoll bør du klipse det fast på vesten. Lær deg å ligge vannrett i stedet for å «sykle» fremover i stående stilling.

6. Lekkasjer koster luft

Sørg for at utstyret er i orden og får nødvendig service og vedlikehold. En lekk O-ring virker kanskje ikke så ille, men det er både en sikkerhetsrisiko og bortkastet luft. Det samme gjelder for en lekk maske: Hvis du stadig må tømme masken kaster du bort luft – kjøp deg heller en maske som passer.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

 

Norges Dykkeforbund utdanner dykkere etter retningslinjene til CMAS, det internasjonale dykkeforbundet. Utdanningen skjer gjennom dykkeklubbene eller hos autoriserte dykkeskoler. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr også CMAS-kurs.


 

Annonsørinnhold:

 • Anbefalinger til vinterdykking

  Det er vinterkaldt i sjøen og flotte dykkeforhold mange steder. Sørg for å holde deg varm og ha godt med lys – her er anbefalingene fra Fue.no.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS