Vi feirer de tiarmede blekksprutenes dag

Vi fortsetter markeringen av de internasjonale blekksprutdagene, og nå er det de tiarmede artene som står for tur. På engelsk kalles dagen ofte «Squittleday» – på norsk blir det mest nærliggende å kalle det «akkardagen».

Vi feirer de tiarmede blekksprutenes dag
Sepietta oweniana er en av artene tiarmet blekksprut i Norge. Foto: Christian Skauge

BLEKKSPRUT

MARINBIOLOGIVi feirer de tiarmede blekksprutenes dag

Vi fortsetter markeringen av de internasjonale blekksprutdagene, og nå er det de tiarmede artene som står for tur. På engelsk kalles dagen ofte «Squittleday» – på norsk blir det mest nærliggende å kalle det «akkardagen».

  10. oktober 2020
De tiarmede blekksprutene hører hjemme i ordenen Deacpodiformes, og det finnes omkring 500 forskjellige arter fordelt på undergruppene akkar, kalamarer, sepiablekkspruter, stubbhaleblekkspruter og porthornblekkspruter.

Den minste arten i verden er lille Idiosepius thailandicus, som bare måler 10 mm og veier under 1 gram. Kjempeblekksprutene i familien Architeuthis kan til sammenlikning bli 13 meter lange og veie oppmot et tonn.

Nærkontakt med kjempeblekksprut:Denne kjempeblekkspruten ble filmet på grunt vann i Japan for noen år siden. Video: Associated Press/YouTube


Effektive jegere

Kjempeblekkspruten har det største øyet i dyreriket, sett i forhold til kroppsstørrelsen. De tiarmede blekksprutene har svært godt syn – men de er fargeblinde. Likevel klarer de å etterlikne fargene rundt seg.

De tiarmede blekksprutene er kjent for å samarbeide om å fange mat, og i tropene ser man ofte hvordan de henger på rekke like under overflaten for å øke sjansene for å få tak i et måltid.

Generelt har de tiarmede blekksprutene åtte korte tentakler, og to lange med sugeskåler ytterst som de bruker til å fange mat med. I videoklippet nedenfor ser du hvordan den lynraskt snapper til seg byttet.Video: Animalogic/YouTube


Flere arter i Norge

I Norge finner vi artene blant annet Alloteuthis subulata, Loligo vulgaris og Loligo forbesii – tillegg til akkar, Todarodes sagittatus. Akkaren kan bli 60 centimeter lang og lever i ett år, mens de andre artene er noe mindre.

Vi har også noen få mindre arter, som tilhører gruppen stubbhaleblekkspruter. Disse kalles på engelsk for «bobtail squid», og er nesten en krysning mellom akkar og åttearmet blekksprut.

Dykkere kan treffe på den bittelille Sepietta oweniana og de litt større Sepiola atlantica og Rossia glaucopis.


Se dem på nattdykk

Typisk for alle artene tiarmet blekksprut i Norge er at man gjerne ser dem i mørket, så det er perfekt årstid for spennende blekksprutdykking akkurat nå.

Akkarene og kalamarene finnes pelagisk, mens stubbhaleblekksprutene gjerne ligger nedgravet i sanden om dagen og kommer frem om kvelden.

Sepiablekksprut

I topene treffer man ofte på sepiablekkspruter. En av artene i denne familien, Sepia officinalis, er en atlantisk art som også er registrert i Norge. Foto: Christian Skauge


Kamuflasje og kommunikasjon

I likhet med sine åttearmede slektninger er de tiarmede blekksprutene også mestre i å kamuflere seg. De kan endre farger og tekstur på et øyeblikk, og slår alle andre hva gjelder fargespill.

Som du så i videoen lenger opp i saken kan de hypnotisere byttet, og de bruker farger og mønstre for å kommunisere med hverandre. Dette får de til ved hjelp av spesielle celler i huden, kalt kromatoforer.

Sepiablekkspruten er kanskje den aller dyktigste kamuflasjemesteren – se selv i denne videoen:Video: BBC/YouTubeLes også disse sakene:

Les også disse sakene:
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Legg dykketuren til Flåm og D/S Begonia

  Et nydelig vinterdykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm kan bli virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket. Perfekt for dykkeklubber!

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS