Slik vant han NM med kompaktkamera

Rune Edvin Haldorsens seier med kompaktkamera i NM i UV-foto har vakt stor oppmerksomhet i sosiale medier. Her kan du se vinnerbildene og få vite mer om kamerariggen.

Slik vant han NM med kompaktkamera
Årets NM-vinner i UV-foto, Rune Edvin Haldorsen.

UNDERVANNSFOTOSlik vant han NM med kompaktkamera

Rune Edvin Haldorsens seier med kompaktkamera i NM i UV-foto har vakt stor oppmerksomhet i sosiale medier. Her kan du se vinnerbildene og få vite mer om kamerariggen.

  11. oktober 2020
– I år hadde jeg lyst til å prøve Olympus TG-6 i NM i undervannsfoto. Jeg vant det på NM i fjor, og brukte det i alle fem kategoriene i år. Jammmen holdt det ikke til kongepokal, skriver Haldorsen på Facebook.

Han skriver også at han regner med at flere undervannsfotografer kommer til å skaffe seg et slikt kamera nå når de ser hva det duger til.

Belysning er nøkkelen

Kamerariggen Haldorsen brukte i NM består av en Olympus Tough TG-6, en 140 graders Weefine SuperWide våtlinse, to Ikelite DS51 blitser og en Weefine videolykt for å myke opp lyset i front.

– Jeg brukte stort sett fill-in blitsmodus med Ikelites TTL-adapter for Olympus. Undervannshuset er standardmodellen fra Olympus, forteller Haldorsen.

Den ene blitsen har domediffusor og et hjemmelaget 3D-printet adapter for å få jevn belysning av bakgrunnen, den andre er utstyrt med en Flip Snoot for å få spotbelysning av hovedmotivet.

Rune Edvin Haldorsen

2. plass i klasse E «kråkeboller». Foto: Rune Edvin Haldorsen

Brukte manuelle innstillinger

Et kompaktkamera har noen ulemper sammenliknet med større kameraer. Diameter på objektivet er liten og slipper inn mindre lys – men samtidig har man fleksibilitet og kan ta både makro og vidvinkel på samme dykk.

I NM bruke Haldorsen manuelle innstillinger for å ha best mulig kontroll på resultatet. Da kan man også kontrollere lyset på en helt annen måte en automatikken (som er laget for å fungere på land) er i stand til.

– På de første tre dykkene var det hele nokså vrient, men på siste dykk fikk jeg teknikken til å sitte, og tre av fire innleverte bilder ble tatt, sier han.

Kamerarigg

Slik ser kamerariggen til Rune Edvin Haldorsen ut. Som man skjønner er det viktig å ha belysningen i orden.


Kompakt og reisevennlig utstyr

Utstyret veier lite og tar lite plass. Under NM var kanskje ikke dette direkte avgjørende, men det sparer tid når man gjør ting enkelt. Dessuten er riggen svært reisevennlig og får plass i en liten ryggsekk.

NM-seieren til Rune Edvin Haldorsen viser uansett at kameraet er i stand til å måle krefter med langt større og dyrere kameraer, og at det er fotografen som til sist er avgjørende, ikke utstyret.

Vidvinkel uten dykker

1. plass i klassen «vidvinkel uten dykker». Foto: Rune Edvin Haldorsen


Vant et nytt kamera

De fem bildene Haldorsen leverte i NM gav en førsteplass, to andreplasser, en sjuende- og en niendeplass. Sammenlagt holdt dette til NM-gull med 344 poeng, foran Kim André Sund og Bjørnar Nygård.

– Takk til Olympus Norge for ett kamera til av samme type! Jeg fikk en Olympus TG-6 i premie for sammenlagtseieren, så nå har jeg en backup, sier Haldorsen. Det kan kanskje bety at han blir dobbelt så vanskelig å slå neste år.

Krystallnellik

Kutling


2. plass i makroklassen og 7. plass i klassen for fisk. Juryen mente at bildet til venstre var et av de best belyste bildene i NM. Foto: Rune Edvin Haldorsen.


Diskutér UV-foto på Facebook

Dersom du har spørsmål om kamerariggen til Rune Edvin Haldorsen finner du ham i gruppen Undervannsfoto på Facebook, hvor han er en av det mest aktive. Spør du pent får du sikkert svar!

Her kan du også dele dine egne bilder for å få tilbakemeldinger fra andre undervannsfotografer, stille spørsmål og lære av det de andre legger ut. I skrivende stund har gruppen 1 500 medlemmer.Vidvinkel med dykker

Det svakest plasserte bildet i Rune Edvin Haldorsens NM-portfolio fikk en 9. plass i klassen «vidvinkel med dykker». Foto: Rune Edvin Haldorsen.

ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS