I kveld er det «Nautilus Night»

Vi feirer de internasjonale blekksprutdagene, og i dag ser vi nærmere på de svært spesielle nautilusblekksprutene. Det finnes bare seks arter, og på norsk kalles de for «perlebåter».

I kveld er det «Nautilus Night»
En perlebåt fotografert på Palau. Foto: Manuae, Creative Commons (CC BY-SA 3.0)

BLEKKSPRUT

MARINBIOLOGII kveld er det «Nautilus Night»

Vi feirer de internasjonale blekksprutdagene, og i dag ser vi nærmere på de svært spesielle nautilusblekksprutene. Det finnes bare seks arter, og på norsk kalles de for «perlebåter».

  9. oktober 2020
Nautilus er ikke bare navnet på kaptein Nemos fantastiske undervannsbåt i boken «En verdensomseiling under havet» – det er også navnet på en svært spesiell type blekkspruter.

– Perlebåter er primitive, skallbærende blekkspruter som lever i Det indiske hav og Stillehavet. De holder til på 100–600 meters dyp. Nautilus pompilius er den mest kjente av de seks artene, skriver Store Norske Leksikon.

Lær mer om nautilus her:

Levende fossiler

Perlebåtene har eksistert helt siden den geologiske perioden kambrium, og er 500 millioner år gamle. Den gangen fantes det mange forskjellige arter, men bare seks av dem har overlevd til våre dager.

Nautilusblekkspruten vokser svært sakte, og kan bli over 20 år gammel. I stedet for 8 eller 10 armer som andre blekkspruter, har de opp mot 90 tynne tentakler kalt cirri, som mangler sugekopper.

De har også fire gjeller og et par primitive øyne, og til tross for at de hører til blekksprutene mangler de blekkpose. I stedet gir det harde skallet dem beskyttelse mot rovdyr.


Argonaut

Nautilusblekksprutene er utrydningstruet, mye på grunn av det vakre skallet som selges som suvenirer.


Avansert oppdriftskontroll

Perlebåtene er ganske avanserte, til tross for at de regnes som en primitiv type blekkspruter: Det ytre spiralsnodde skallet inneholder over 30 gassfylte kamre som brukes til å justere oppdriften. Perlebåten skiller ut nitrogen, og kamrene fungerer nesten som svømmeblæren hos en fisk.

På innsiden er skallet er dekket med vakker permor, og dette har gitt den det norske navnet. Hvis man deler et skall i to ser man at det er en nesten perfekt spiral, som kan måle rundt 20 centimer i diameter.

Perlebåten danner nye kamre i skallet etter hvert som den vokser, og hvert kammer er nøyaktig 1,08 ganger større enn det forrige. Alle artene av perlebåter er utrydningstruet, mye på grunn av det ettertraktede skallet.

Perlebåt

Skallet til perlebåten er en nesten perfekt spiral. Foto: Chris 73/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)


Kan sees om natten

Hvis man vil se disse fantastiske skapningene er det dype nattdykk som gjelder. De oppholder seg på svært dypt vann om dagen, og kommer bare opp når det er skikkelig mørkt for å spise.

Dessverre blir dette utnyttet, og enkelte steder fanges de i teiner slik at de kan slippes ut på grunt vann neste dag så dykkerne kan få se dem. Gled deg heller om du noen gang skulle være så heldig å se en på et nattdykk!


Les også disse sakene:

Les også disse sakene:

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Begynne å dykke - eller ta et videregående kurs?

Global Underwater Explorers tilbyr kurs for nybegynnere, erfarne dykkere og tekniske kurs for dyp dykking, grottedykking og dykking med rebreather. GUEs mål er å utvikle dine ferdigheter, effektive prosedyrer for problemløsning og gjøre deg til en bedre dykker.


Annonsørinnhold:

 • Legg dykketuren til Flåm og D/S Begonia

  Et nydelig vinterdykk på vraket av D/S Begonia kombinert med unike smaksopplevelser på Ægir Bryggeri i Flåm kan bli virkelighet når Flåmsbrygga Hotell tilbyr turer til vraket. Perfekt for dykkeklubber!

ANNONSE:

ANNONSE:

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!

ANNONSE:

ANNONSE:

Annonsørinnhold:

logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS