100 tonn fiskeredskap fjernet fra havbunnen

I august og september har Fiskeridirektoratet ryddet havbunnen mellom Ålesund og Svalbard. De har fjernet om lag 100 tonn med mistede og etterlatte fiskeredskaper. Opprydningen er viktig for å redusere marin forsøpling og spøkelsesfiske.

100 tonn fiskeredskap fjernet fra havbunnen
Foto: Fiskeridirektoratet

SPØKELSESFISKE100 tonn fiskeredskap fjernet fra havbunnen

I august og september har Fiskeridirektoratet ryddet havbunnen mellom Ålesund og Svalbard. De har fjernet om lag 100 tonn med mistede og etterlatte fiskeredskaper. Opprydningen er viktig for å redusere marin forsøpling og spøkelsesfiske.

  3. oktober 2020
☒   ANNONSE:
– Marin forsøpling er et miljøproblem som det er viktig å løse. Vi kan ikke ha fiskeredskap som blir stående igjen på havbunnen og fortsetter å fiske i lang tid. Det forsøpler og fører til en skjult dødelighet av fisk og skalldyr. Jeg vil oppfordre både fiskere og fritidsfiskere til å bli enda flinkere til å melde fra om tapte redskap, sier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen i en pressemelding.

Det er ikke forbudt å miste fiskeredskap, men det er et lovbrudd å ikke melde fra om tapet. Fiskeridirektoratet understreker at de har hatt et godt samarbeid med fiskere, som generelt er flinke til å melde fra om tapte redskaper.

Snøkrabbe

Det ble funnet 11 000 kilo fisk og mer enn 15 000 krabber i utstyret som har blitt hentet opp fra havbunnen.


Betydelige mengder

Totalt er det fjernet 2669 teiner, herunder 2405 snøkrabbeteiner, 130 krepsteiner, 119 kongekrabbeteiner og 15 taskekrabbeteiner. Det er også fjernet nærmere 700 garn av ulike typer, noe som tilsvarer 20 000 meter.

– Vi fant 4745 meter vaier, og registrerer dessverre en oppgang i mengden vaier som er etterlatt og dumpet. Not og trålkomponenter tilsvarer 200 kvadratmeter. Deler av to mindre fiskefartøy, baugparti og overbygg ble også funnet fasthektet i fiskeredskap, sier Gjermund Langedal som ledet toktet i Fiskeridirektoratet.

Av tauverk er det tatt opp 172 450 meter, herunder 6 800 meter snurrevadtau og 39 000 meter med line. I tillegg ble det registrert et hundretalls flytevak og anker.

M/S Vendla

Fiskeridirektoratet har leid inn M/S Vendla på opprydningstoktet. Foto: Vendla AS


Fant en død knølhval

Det ble registrert over 11 000 kg fisk i garnene som Fiskeridirektoratet hentet opp, og mer enn 15 000 krabber. Det ble også registrert en død knølhval som satt fast i tau til teiner. I tillegg ble det funnet en død sel i en teine.

– I en tid med stor oppmerksomhet mot marin forsøpling er det trist å se at noen ødelegger for andre gjennom «gjenglemte» snurrevadtau og trålvaiere som dumpes på fiskefeltene til hinder for annet fiske og for andre redskapsgrupper og som slik bidrar til ytterligere tap av fiskeredskap, sier Langedal.


Reduserer spøkelsesfiske

I tillegg til at tusenvis av krabber er gjenutsatt fra teiner, bidrar fjerning av spesielt garn og teiner til reduksjon i spøkelsesfiske. Redskaper som blir mistet, forlatt eller dumpet representerer også en økt fare for fasthekting med påfølgende tap av nye redskap.

Dette er en ond spiral som Fiskeridirektoratet bidrar til å bryte gjennom sine årlige opprenskingstokt.

Garn

20 000 meter garn med 11 000 kilo død fisk ble fjernet på toktet. Dette bildet er tatt utenfor Senja på et tidligere tokt. Foto: Fiskeridirektoratet


For tynne tau

Fiskere er generelt dyktige til å dimensjonere redskaper etter ulike typer fiskeri og driftsforhold, men ikke alle.

– For tynne og utslitte iletau samt garntelner, som ikke er gode nok til drive garnfiske på store dyp etter blåkveite, er bare noen av forholdene hvor fiskerne selv må ta tak for å redusere tap av fiskeredskap, sier Langedal.

Det er også viktig at tapt redskap meldes til Kystvaktsentralen så snart som mulig, med så nøyaktig informasjon som mulig. Skulle en lykkes ved senere sokneforsøk er det viktig at det meldes at redskapet er funnet.

Kilde: Regjeringen.no og Fiskeridirektoratet
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

IANTD tilbyr opplæring på alle nivåer fra nybegynner til avansert teknisk nivå. Organisasjonen var først ute med forskjellige kurs i teknisk dykking på 90-tallet. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr IANTD-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Spar 1.200,- på Apeks XTX 200/40

  One Ocean Dive Resort i Kristiansand fortsetter garasjesalget, og har knalltilbud på ventilservice, vinge med bakplate, computer, lykter og ventilservice.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Klubbtilbud på båtførerprøven

  – Medlemmene i dykkeklubber tilsluttet Norges Dykkeforbund kan ta kurset som leder til båtførerprøven til halv pris, forteller generalsekretær Stian Olsen.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS