Ny nakensnegle: Polycera norvegica

Etter et par års studier og undersøkelser av hundrevis av individer har en forskergruppe med base i Bergen offentliggjort beskrivelsen av en ny nakensnegleart: Polycera norvegica.

Ny nakensnegle: Polycera norvegica
Varianter av Polycera norvegica. Foto: Grøtan, Meldahl, Kongshavn og Malaquias (fra forskningsrapporten)

NAKENSNEGLER

MARINBIOLOGINy nakensnegle: Polycera norvegica

Etter et par års studier og undersøkelser av hundrevis av individer har en forskergruppe med base i Bergen offentliggjort beskrivelsen av en ny nakensnegleart: Polycera norvegica.

  11. august 2020
Read in English!
Den lille tassen er svært lik den mer kjente firestripede nakensneglen Polycera quadrilineata – men det kan være nesten umulig å skille de to artene under vann.

Funnet presenteres i en vitenskapelig artikkel skrevet av Cecilie Gotaas Sørensen, Cessa Rauch, Marta Pola og Manuel António E. Malaquias, som de siste årene har jobbet med prosjektet «Nakensnegler i Sør-Norge».

Finnes på hele vestlandet

Polycera norvegica finnes i to varianter, en med gule/oransje tegninger og en med små brunlige prikker. Den førstnevnte er svært lik P. quadrilineata, mens den prikkete skal det være mulig å skille fra denne.

Den nye arten er funnet en rekke steder fra Egersund til Trøndelag, og det ville ikke overraske oss om den er enda mer utbredt – kanskje finnes den i de samme områdene som Polycera quadrilineata.

Polycera norvegica

De to variantene av Polycera norvegica (A og B+C) har tydelige forskjeller. Tegning: Cecilie Gotaas Sørensen/Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom.


Svært like – men ikke søstre

Selv om de to artene er svært like regnes de likevel ikke som søstre. I artikkelen fremgår det at DNA-analysene viser at den nye arten er nærmere beslektet med Polycera faeroensis.

Polycera quadrilineata ble beskrevet av O. F. Müller helt tilbake i 1776, etter at han fant den for første gang i Drøbak. En av våre vanligste nakensnegler har dermed fått et nytt familiemedlem etter litt over 240 år.

Les hele artikkelen her

Forskningsartikkelen har tittelen «Integrative taxonomy reveals a cryptic species of the nudibranch genus Polycera (Polyceridae) in European waters» og er publisert i Journal of the Marine Biological Association of the United Kingdom.
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:
ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

PSS tilbyr utdanning fra grunnkurs til instruktør, og har kategorier for profesjonelle dykkere - fridykking, sportsdykking, teknisk dykking og førstehjelp/redning. I bransjeregisteret finner du dykkesentre som tilbyr PSS-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Reise: Dusinet fullt i Rødehavet

  DykkeBazaar tilbyr nå i samarbeid med Aggressor Fleet en fantastisk reise: Dykkeplanen er en nesten usannsynlig ønskeliste med de beste vrakene i Rødehavet.

ANNONSE:

ANNONSE:
ANNONSE:
ANNONSE:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Les i siste utgave av bladet Dykking:
Image

Innhold, Dykking nr. 2/2020:

Innhold:

 • DYKKEMEDISIN: Stor COVID-19 SPESIAL
 • VRAKDYKKING: RMS Lusitania
 • UNDERVANNSFOTO: Ocean Art Photo Contest
 • RUNDEFUNNET: En tingbok forteller
 • GRUVEDYKKING: Norges svar på Tuna-Hästberg?
 • DYKKEMÅL: Dybdekart fra Lygnstøylvatnet
 • DYKKEREISE: Ponza i Italia
 • UTSTYRSTEST: KISS Sidewinder
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Abonnér på bladet Dykking og få spennende dykkestoff levert portofritt i postkassen!
ANNONSE:
ANNONSE:

Annonsørinnhold:

 • Gratis webinar om nattdykking

  Vil du komme i gang med nattdykking eller lære mer om emnet? Frivannsliv holder gratis webinar og forteller om anbefalt utstyr, ulike lyktmodeller, nattjakt og mye mer.
Siste videoer:
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS