Slangebrudd var årsak til dykkerulykke

Ulykken i Flatanger forrige fredag der en mann i 20-årene ble fløyet til sykehus, var forårsaket av et brudd i pusteluftslangen. Dette bekrefter dykkerens arbeidsgiver, AQS AS.

Slangebrudd var årsak til dykkerulykke
Illustrasjonsfoto: AQS AS

YRKESDYKKING

DYKKERULYKKESlangebrudd var årsak til dykkerulykke

Ulykken i Flatanger forrige fredag der en mann i 20-årene ble fløyet til sykehus, var forårsaket av et brudd i pusteluftslangen. Dette bekrefter dykkerens arbeidsgiver, AQS AS.

  16. juli 2020
Ulykken skjedde under inspeksjon av en oppdrettsnot i Jøssundfjorden.

Dykkerens kolleger fikk ham på land, og luftambulansen kom raskt til ulykkesstedet. Mannen ble fløyet til sykehuset i Namsos.

Serviceselskapet AQS AS er et av landets største dykkefirmaer, og har 18 fartøyer og 60 yrkesdykkere i arbeid langs norskekysten. Kommunikasjonsleder Ove Magne Ribsskog opplyser at det gikk bra med dykkeren.

Brudd i pusteluftslangen

– Vi kan bekrefte at det oppsto et brudd i pusteluftslangen mellom fordelingsblokk og maske. Bruddet oppsto i gjengene inn til fordelingsblokken, sier Ribsskog til Dykking.

Han forteller at dykkeren benyttet overflateforsynt utstyr og Interspiro-maske. Utstyret hadde nylig vært inne til resertifisering.

– Vi har innført strakstiltak på bakgrunn av ulykken og håper at undersøkelsene som gjøres vil gi et svar på årsaken til slangebruddet, forteller Ribsskog.

Slangebrudd

AQS AS har frigitt dette bildet som viser slangebruddet som førte til dykkerulykken. Foto: AQS AS


Det gikk bra med dykkeren

– Heldigvis kom dykkeren fysisk uskadd fra hendelsen. Mannskapet gjorde en formidabel innsats, forteller Ribsskog. Dette bekrefter Sjøfartsdirektoratet i sin omtale av ulykken.

– En dykker fikk alvorlige problemer under en inspeksjon av ei not på et oppdrettsanlegg fredag kveld. Mannen var livløs i flere minutter, og foruten mannskapets iherdige innsats og gode rutiner kunne hendelsen fått et fatalt utfall, skriver Sjøfartsdirektoratet.

Fornøyd med regelverket

Ribsskog forteller til Dykking at AQS AS er svært tilfredse med det nye regelverket for yrkesdykking, og mener det gir bedre sikkerhet og beredskap for selskapet ansatte.

– Vi dykker nå alltid med minst fire personer i dykkerteamet og ferdig påkledt beredskapsdykker, noe som viste seg svært viktig når ulykken først var ute, forteller han.

Ut over det ovenstående ønsker AQS AS ikke å si noe mer om hva som kan være årsak til ulykken, siden den er under etterforskning og blir undersøkt av tilsynsmyndighetene.ANNONSE:

Annonsørinnhold:

ANNONSE:

ANNONSE:

Vil du begynne å dykke?

Scuba Schools International tilbyr kurs fra begynnernivå til instruktør. De har også et bredt utvalg av emnekurs og videregående kurs som rebreatherdykking og extended range. Flere av dykkesentrene i bransjeregisteret tilbyr SSI-kurs.


Annonsørinnhold:

 • Snart kursstart: Bli divemaster hos Nemo

  Når du vil ta skrittet videre på dykkekarrieren er PADI Divemaster kurset for deg. Da kan du assistere på Open Water-kurs og guide dykkere under vann. Ta skrittet hos Nemo i Bergen!

ANNONSE:

ANNONSE

ANNONSE

Les i siste utgave av bladet Dykking:

Image

Innhold, Dykking nr. 3/2019:

Innhold:

 • NM i UV-foto: Se bildene fra årets NM
 • VRAKLEKSIKON: Z2 Georg Thiele
 • MARINBIOLOGI: Med #sneglebuss i Finnmark
 • FORSKNING: Sjøpølser
 • GROTTEDYKKING: Viroit i Albania
 • HOLD NORGE RENT: Rydd mens du dykker
 • VRAKDYKKING: Chuuk Lagoon i Mikronesia
 • UTSTYRSTEST: Waterproof D7X
 • AKTUELT: De norske VM-lagene i UV-foto
 • PRODUKTNYTT: Nytt og nyttig på markedet

Bladet inneholder også aktuelt og nyheter, oversikt over arrangementer og annet spennende dykkestoff.
logo
Bladet Dykking har siden 1983 blitt gitt ut av Forlaget Dykking AS. Redaktør: Christian Skauge

 

Forlaget Dykking AS
Postboks 6654 Etterstad, 0609 Oslo
Org. nr. 936558496

 


© 2020 Forlaget Dykking AS